niedziela, 28 września 2014

Pieczone jabłuszko z powidłami śliwkowymi + sos bananowy



Potrzeba dla 2 osób :
- 2 jabłka
- pół słoiczka powideł śliwkowych ( najlepiej swoich , bez cukrowych )
- 1 banan
- 1 szklanka mleka kokosowego Tu
- 2 łyżki prażonych migdałów TU
- 1/4 cytryny  

Wykonanie :
- nagrzać piekarnik na 200 stopni
- jabłko postawić ogonkiem do góry , odciąć wierzch , tak żeby była "czapeczka "
- łyżeczką wygrzebać od góry dziurkę, tak żeby powybierać pestki i gniazdo nasienne
- do dziurki włożyć powidła
- nałożyć czapeczkę
- piec w piekarniku 15-20  minut ( w zależności od tego jak duże jest jabłko i jak twarde )

Sosik bananowy :
- zagotować mleko kokosowe
- obrać banana , połamać na mniejsze kawałki i dodać do mleka kokosowego
-   wycisnąć ćwiartkę cytryny
- zmiksować blenderem

Jabłko wyjąć na talerz , polać sosem i posypać prażonymi migdałami 


uwagi:
- jak już jabłko zacznie pękać i lecieć z niego sok , to już jest gotowe do wyjęcia
- obok jabłuszek jest sałatka owocowa , którą akurat miałem pod ręką , bardzo fajnie owoce pasują do takiego deserku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz