poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Prażone Nasiona i orzechy

 Prażone Nasiona i orzechy 

 Są dużo smaczniejsze niż te surowe . tak się robi : słonecznik lub dynie,sezam,nerkowce, orzechy włoskie  , orzeszki laskowe , migdały całe i migdały w płatkach , itp .
- należy wziąć suchą patelnię , rozgrzać ją  i wrzucić ziarno
- lekko zmniejszyć ogień żeby się nie paliły i mieszać co chwile
- jak zaczną lekko strzelać i zmieniać kolor to jeszcze z dwie minutki je potrzymać na patelni
- potem należy je zsypać do czegoś  żeby ostygły  BYLE NIE PLASTIKU (bo się zacznie topić  :p )
- zimne przełożyć do słoika i zakręcić żeby wilgoci nie wchłaniały


jedynym wyjątkiem są migdały i orzechy włoskie ( najpierw należy je oczywiście rozłupać :p)  ,   wrzucić do garnka z wrzątkiem  i gotować z minutę , potem wylać  wodę przez sito do zlewu/kibla ,przelać zimną wodą i migdały wyciskać ze skorki (same wychodzą bez problemu) i wrzucić na patelnie , a orzechy od razu wrzucić na sucha patelnię i prażyć tak jak te co jest napisane powyżej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz