Prażone
Nasiona i orzechy
Są dużo smaczniejsze niż te surowe .
tak się robi : słonecznik lub dynie,sezam,nerkowce, orzechy włoskie ,
orzeszki laskowe , migdały całe i migdały w płatkach , itp .
- należy wziąć suchą patelnię , rozgrzać
ją i wrzucić ziarno
- lekko zmniejszyć ogień żeby się nie paliły
i mieszać co chwile
- jak zaczną lekko strzelać i zmieniać kolor
to jeszcze z dwie minutki je potrzymać na patelni
- potem należy je zsypać do czegoś żeby
ostygły BYLE NIE PLASTIKU (bo się zacznie topić :p )
- zimne przełożyć do słoika i zakręcić żeby
wilgoci nie wchłaniały
jedynym wyjątkiem są migdały i orzechy
włoskie ( najpierw należy je oczywiście rozłupać :p) ,
wrzucić do garnka z wrzątkiem i gotować z minutę , potem wylać wodę
przez sito do zlewu/kibla ,przelać zimną wodą i migdały wyciskać ze skorki
(same wychodzą bez problemu) i wrzucić na patelnie , a orzechy od razu wrzucić
na sucha patelnię i prażyć tak jak te co jest napisane powyżej
Etykiety: Podstawowe składniki dań