potrzebne rzeczy :
2 szklanki
wiórków kokosowych
4 szklanki wody
gaza kupiona w
aptece (0,5 m
wystarczy i jeszcze ja ją dziele na dwie części , jak się pierwsza cześć
rozwali to będziemy mieć zapasowa )
blender ręczny lub
kielichowy
Przepis dla za
awansowanych : do garnka dać tyle wody ile się dało wiórków , zagotować ,
zmiksować , wycisnąć przez gazę , operację powtórzyć , gotowe mleko zagotować
Przepis dla mniej
za awansowanych :
-wiórki kokosowe
wsypujemy do garnka , wlewamy tyle samo wody ile daliśmy wiórków ( jeśli
daliśmy 2 szkl wiórków to damy 2 szklanki wody ,
-a jeśli damy
3 kokosa to wody tez 3 itd . ) .
zagotować, mieszać
i gotować 2 minuty
- odstawić do ostygnięcia
, w zależności jaka ilość robimy to czas będzie różny , czasem pół godziny , a
czasem półtorej jak jest duża ilość
- zimna/letnia
masę miksujemy blenderem około 2-3 min . Uwaga ! jeśli nie mamy ręcznego
a tylko kielichowy to należy dolewać pomału wody żeby wiórki się obracały w
blenderze
- następnie
bierzemy garnek , na niego kładziemy sitko , na sitko kładziemy gazę , na
gazę przekładamy masę kokosowa i doimy kokosowa krowę :p . Trzeba mocno
odcisnąć mleko od wiórków , im lepiej się do tego przyłożymy tym lepszej
jakości będzie mleko , bo więcej tłuszczu się wydostanie z wiórków
- suchą odciśniętą
masę wsypujemy do pustego garnka i zalewamy znowu woda , tyle szklanek
wody ile daliśmy wiórków ( jeśli robimy w blenderze kielichowym i dolewaliśmy
do kielicha wody to odpowiednio mniej wody należy wlać ) i zagotować , mieszać
, gotować 2 minuty
- wystudzić ,
zmiksować w blenderze ( w kielichowym nie dolewamy tym razem wody , tylko to
mleko które już wcześniej zrobiliśmy )
- znowu, masa z
garnka => sito => gaza => dojenie kokosowej krowy
- uzyskane mleko
zagotować to się nie spieprzy na drugi dzień , tylko ze trzy dni w lodowce
wytrzyma , a suche wiórki ZOSTAWIĆ na mąkę kokosową
- po zagotowaniu
mleka ja je mieszam i wlewam w słoiki , jak wystygną to zakręcam i wkładam do
lodówki
Mąka kokosowa :
- odciśnięte suche wiórki rozsypać na blaszce , włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut
- otworzyć , zamieszać
- zamknąć drzwiczki i suszyć jeszcze 10 minut
- wyjąc z piekarnika
- zostawić na około 8 godzin
- zmielić partiami w młynku do kawy
Uwagi :
- najlepiej przez gazę wyduszać mleko , jak ta masa jest dość ciepła - tłuszcz wychodzi . Bo jak całkowicie zimne będzie to widać jak tłuszcz zatyka gazę , a chcemy mieć jak najlepszej jakości mleko , a nie tłustą gazę. Najlepiej sprawdzić palcem , czy jest na tyle zimne/ciepłe , że dacie radę utrzymać w ręce i wyciskać
- zasada jest
prosta jeśli masz paczkę 200g wiórków , czyli +- dwie szklanki to powinno
Ci wyjść z tego 4 szklanki gotowego mleka
-mleko kokosowe
rozdziela się i na górze powstaje skorupka tłuszczu , wystarczy wyjąć słoik z
lodówki dwie godziny przed użyciem , potrząsnąć słoikiem i się rozmiesza
, albo włożyć słoik ( bez nakrętki ! ) do mikrofali na 30-40 sekund i
pomieszać .
Jeśli przeraża Was bałagan przy produkcji , to Jak posprzątać po wydojeniu kokosowej krowy możecie zobaczyć TU Etykiety: Podstawowe składniki dań