Mleko kokosowe i mąka kokosowa






potrzebne rzeczy :

 2 szklanki wiórków kokosowych
4 szklanki wody
gaza kupiona w aptece (0,5 m wystarczy i jeszcze ja ją dziele na dwie części ,  jak się pierwsza cześć rozwali to będziemy mieć zapasowa )
blender ręczny lub kielichowy

Przepis dla za awansowanych : do garnka dać tyle wody ile się dało wiórków , zagotować , zmiksować , wycisnąć przez gazę , operację powtórzyć , gotowe mleko zagotować


Przepis dla mniej za awansowanych :

-wiórki kokosowe wsypujemy do garnka , wlewamy tyle samo wody ile daliśmy wiórków ( jeśli daliśmy 2 szkl wiórków to damy 2 szklanki wody ,

-a jeśli damy 3  kokosa to wody tez 3  itd . ) .
zagotować, mieszać   i gotować 2 minuty

- odstawić do ostygnięcia , w zależności jaka ilość robimy to czas będzie różny , czasem pół godziny , a czasem półtorej jak jest duża ilość

- zimna/letnia masę miksujemy blenderem około 2-3 min . Uwaga ! jeśli  nie mamy ręcznego a tylko kielichowy to należy dolewać pomału wody żeby wiórki się obracały w blenderze

- następnie bierzemy garnek , na niego kładziemy sitko , na sitko kładziemy gazę ,  na gazę przekładamy masę kokosowa i doimy kokosowa krowę :p  . Trzeba mocno odcisnąć mleko od wiórków , im lepiej się do tego przyłożymy tym lepszej jakości będzie mleko , bo więcej tłuszczu się wydostanie z wiórków

- suchą odciśniętą masę wsypujemy do  pustego garnka i zalewamy znowu woda , tyle szklanek wody ile daliśmy wiórków ( jeśli robimy w blenderze kielichowym i dolewaliśmy do kielicha wody to odpowiednio mniej wody należy wlać ) i zagotować , mieszać , gotować 2 minuty

- wystudzić , zmiksować w blenderze ( w kielichowym nie dolewamy tym razem wody , tylko to mleko które już wcześniej zrobiliśmy )

- znowu, masa z garnka  => sito => gaza => dojenie kokosowej krowy

- uzyskane mleko zagotować to się nie spieprzy na drugi dzień , tylko ze trzy dni w lodowce wytrzyma , a suche wiórki ZOSTAWIĆ  na mąkę kokosową 

- po zagotowaniu mleka ja je mieszam i wlewam w słoiki , jak wystygną to zakręcam i wkładam do lodówki 

Mąka kokosowa :
- odciśnięte suche wiórki rozsypać na blaszce , włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut 
- otworzyć , zamieszać 
- zamknąć drzwiczki i suszyć jeszcze 10 minut 
- wyjąc z piekarnika 
- zostawić na około 8 godzin 
- zmielić partiami  w młynku do kawy  


Uwagi :
- najlepiej przez gazę wyduszać mleko , jak ta masa jest dość ciepła - tłuszcz wychodzi . Bo jak całkowicie zimne będzie to widać jak tłuszcz zatyka gazę , a chcemy mieć jak najlepszej jakości mleko , a nie tłustą gazę. Najlepiej sprawdzić palcem , czy jest na tyle zimne/ciepłe , że dacie radę utrzymać w ręce i wyciskać 
- zasada jest prosta jeśli masz paczkę  200g wiórków , czyli +- dwie szklanki to powinno Ci wyjść z tego 4 szklanki gotowego mleka
-mleko kokosowe rozdziela się i na górze powstaje skorupka tłuszczu , wystarczy wyjąć słoik z lodówki dwie godziny przed użyciem , potrząsnąć słoikiem  i się rozmiesza , albo włożyć słoik ( bez nakrętki ! ) do mikrofali na  30-40 sekund i pomieszać .

Jeśli przeraża Was bałagan przy produkcji , to  Jak posprzątać po wydojeniu kokosowej krowy możecie zobaczyć TU

Etykiety: