poniedziałek, 29 września 2014

Łosoś gotowany w mleku kokosowym z grillowanym ananasem



Potrzeba na 1 porcje :

2 plastry świeżego ananasa
1 kawałek łososia
100 ml mleka  kokosowego TU
2 łyżki wiórków kokosowych
1/4 cytryny lub pół kieliszka octu jabłkowego
łyżka tłuszczu
sól, pieprz

- rozgrzać  patelnię  na sucho
- położyć na niej plastry/kawałki  ananasa
- obsmażyć chwilę z każdej strony , żeby się lekko zrumienił
- ananasa  przełożyć na talerz , na tę patelnię wlać mleko kokosowe
- do mleka włożyć kawałek łososia , posolić , popieprzyć , przykryć pokrywką
- gotować 12 minut
- podnieść pokrywkę , wycisnąć sok z 1/4 cytryny ( albo wlać ocet) i wyspać wiórki kokosowe
- zamieszać delikatnie , jeśli dużo mleka odparowało to trochę dolać , przykryć  pokrywką i  gotować jeszcze 5 minut
 - na talerzu na ananasach kładziemy rybę i polewamy wszystko sosem 


uwagi :
- ananasa należy obrać :) . W tym celu , obcinamy mu "pióropusz" . Następnie obcinamy nożem skórę , dość grubo trzeba to robić , żeby nie zostawiać " oczek " . Obranego ananasa kroimy w plastry , w środku będzie
widać takie jasne kółeczko , należy je wyciąć nożem , albo omija przy jedzeniu , bo jest twarde i zdrewniałe

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz