Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba to tu nauczysz się jak komponować zdrowe i szybkie posiłki paleo
poniedziałek, 27 października 2014
Sałatka z gotowanych warzyw i ryby
Potrzeba na jedna porcje :
- pół avokado
- 5 brukselek
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 róża brokuła
- 1 róża kalafiora
- 3 łyżki sosu winaigrette ( z TEGO przepisu )
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- filet z dorsza/morszczuka/mintaja ( co kto chce )
Wykonanie :
- marchew , pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
- do garnka wlać zimną wodę , lekko osolić , włączyć ogień i zagotować
- wszystkie warzywa ( oprócz avokado ) wrzucić razem do garnka
- gotować około 12-15 minut
- do miski lub garnka wlać zimną wodę
- warzywa wyjąć z wrzątku do garnka z zimną wodą, zostawić na 2-3 minuty
- odsączyć warzywa na sitku cedzakowym
- filet z ryby zawinąć w folię aluminiową , wrzucić do wody w której gotowały się warzywa i gotować 15- 20 min
- wyjąc , rozpakować z folii
- do miski wlać sos winaigrette , dodać musztardę , wymieszać dokładnie , zrobi się lekko gęste
- do sosu dorzucić warzywa
- avokado obrać ze skórki , pokroić w kostkę, dodać do sałatki , zamieszać
- spróbować i doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba
- nakładać na talerz , na wierzch położyć rybę ( gorąca świeżo ugotowaną , lub zimna z puszki , lub z poprzedniego dnia )
uwagi :
- ryba może być dowolna np. tuńczyk z puszki , ryba która została z obiadu z poprzedniego dnia , mi zostały kawałki dorsza , więc użyłem tego co było w lodówce
- tak samo warzywa , jak zwykle miałem w lodówce uszykowany Zestaw warzywny podstawowy i po prostu wziąłem dwie garści warzyw , które wymieszałem z sosem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz