piątek, 12 września 2014

Sos Winaigrette



Potrzeba na około pół litra sosu :


2 ząbki czosnku
1,5 szklanki oliwy z oliwek
1 pomarańcza
1 pęczek pietruszki zielonej
1 pęczek koperku
1 łyżeczka musztardy
sól,pieprz
50 ml octu jabłkowego
blender

- pomarańcz obrać i porozwalać na mniejsze kawałki , wrzucić do blendera
- czosnek obrać i dodać do pomarańczy
pietruszkę i koperek pokroić ( nie musi być drobno , można kilka razy nożem przeciąć ,
 chodzi o to żeby blender się nie męczył z długimi witkami ) i wrzucić do blendera
-dodać musztardę , ocet jabłkowy , oliwę
- dodać  plaska łyżkę soli ,1/4 łyżeczki pieprzu 
- miksować przez 2 minuty aż  się zrobi jednolita zielona konsystencja

uwagi :
- sos nadaje się do wszelkiego rodzaju surówek , sałatek , warzyw gotowanych
- w zależności od tego jak duże pęczki zieleniny nam sprzedadzą ,
tak gesty wyjdzie nam sos.Jeśli będziecie widzieć ze robi się gesty
 jak jogurt to dolejcie trochę oliwy
-taki sos najlepiej wlać w słoik , zakręcić i trzymać w lodowce , tydzień wytrzyma

6 komentarzy:

  1. sos robiłam parę dni temu - jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się , ja ten sos ciągle zmieniam :p żeby sałatki nie smakowały codziennie tak samo :)
    czasami zamiast pomarańczy dodaje soku jabłkowego , a zamiast zielenin dodaje duuzo musztardy . Jaki mam nastrój , taki robię sos :)
    Pozdrawiam
    Paweł

    OdpowiedzUsuń
  3. agaboisiepaleo8 marca 2015 14:35

    a można zrobić majonez - żółtko - musztarda - olej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można :)
      ja nie robię , tylko dlatego, że Asia ma nietolerancję pokarmową jajek :)
      pozdrawiam
      Paweł

      Usuń
  4. Za ten przepis jestem dozg.on.nie wdzięczna! !! Magda

    OdpowiedzUsuń