poniedziałek, 15 września 2014

Tarta kokosowa z musem śliwkowym,suszonym physalis-em,winogronem i śliwkami


Tarta została zrobiona podobnie jak tarta kokosowa z musem morelowym 

- 100g masła  klarowanego
- 100g suszonych  fig
- 2szkl. wiórków kokosowych         
- 1.5 kg śliwek
- 3 łyżeczki żelatyny  
- olejek waniliowy lub ziarenka z polowy laski waniliowej
- owoce jakie kto lubi      


Wykonanie:
Ciasto :
-Rozpuścić  masło  klarowane w garnku
- figi pokroić w cienkie plastry i dodać do masła
- przykryć i gotować 2 minuty na maaaaałym ogniu
- zmiksować blenderem ( ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem )
- do zmiksowanej masy dodać wiórki kokosowe
- wymieszać , chwilę poczekać aż  nie będzie gorące
-formę do tarty wysmarować klarowanym masłem
- wyłożyć masę kokosową na formę , ręką docisnąć/rozprowadzić
- włożyć do lodówki
Mus śliwkowy  :
- śliwki umyć
- poprzekrawać  na połówki i odłożyć pestki do jakieś miski
- przekrojone owoce wrzucić do suchego garnka i włączyć palnik
- mieszając należy rozgotować owoce
- ja starałem się jak najwięcej soku odparować, tak z godzinę to gotowałem
- następnie trzeba tę masę zmiksować blenderem
- osobno w jakieś miseczce wlać 50 ml zimnej wody , wsypać żelatynę i rozmieszać
- poczekać kilka minut żeby żelatyna napęczniała
- wziąć kolejną miskę i wlać do niej 50 ml wrzątku , włożyć spęczniała żelatynę i mieszać aż całość będzie płynna
- rozpuszczona żelatynę wlać do musu morelowego
- dodać kilka kropel olejku waniliowego lub ziarenek wanilii
- poczekać żeby masa trochę wystygła , ale jeszcze była lekko ciepła
- wyjąć formę tarty z lodówki
- mus śliwkowy  wyłożyć na spód kokosowy
- użyłem do dekoracji suszony physalis ( czyli miechunkę) , winogrono i trochę śliwek, które mi zostały  . Ale owoce możecie dać jakie kto chce :) 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz