Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba to tu nauczysz się jak komponować zdrowe i szybkie posiłki paleo
niedziela, 14 września 2014
Kotlety schabowe w panierce paleo
Dla jednej osoby potrzeba :
- jeden plaster schabu szerokości około 1-2 cm ,waga miedzy 100 a 200 gram( mały dla Asi ,duży dla Pawła :) )
- 3 buraki pieczone w foli ( przepis TU )
- 3 jajka
- pol szklanki panierki ( przepis TU)
- łyżka masła klarowanego
Wykonanie :
- kotlet rozbić tłuczkiem do mięsa ( uderzyć kilka razy z każdej strony , nie za mocno, żeby nie zrobić dziury ;p)
- posolić i popieprzyć z obu stron
- panierkę wysypać na jakiś talerzyk
- 1 jajko wybić do głębokiego talerza , odrobinę posolić i popieprzyć, widelcem lub rózgą rozbełtać(rozmieszać) na jednolitą konsystencję
- kotleta obtoczyć w jajku , następnie w panierce ( z obu stron )
- rozgrzać na patelni masło
- ostrożnie położyć kotlet
- smażyć około 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu
- schab przełożyć na talerz i na tym samym tłuszczu usmażyć jajka sadzone
- jeśli buraki mamy zimne to możemy je pokroić w kawałki i szybko podsmażyć na patelni jak już usmażymy i przełożymy na talerz jajka
uwagi :
- jeśli robicie dla 2 i więcej osób to radzę użyć dwóch patelni żeby równocześnie smażyć kotlety i jajka , żeby nie wystygły za szybko , a buraki podgrzać w mikrofali/piekarniku , albo skropić octem i dać na zimno
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz