Potrzeba :
- 3 szklanki siemienia lnianego
- 2 szklanki obranych nasion słonecznika
- 1 szklanka migdałów
- maszynka do mielenia mięsa
Wykonanie :
- nasiona wymieszać w jakiejś misce
- uszykować maszynkę do mięsa
- powoli wsypywać mieszankę
- zmielić i zamieszać
po zmieleniu zostawić na godzinę żeby lekko panierka odetchnęła i przesypać do szczelnego naczynia , np słoika
uwagi :
- jeśli migdały kupiliśmy nieobrane to trzeba je najpierw obrać .
Migdały wsypać do rondelka , zalać wrzątkiem , tak żeby je zakryło.
Przykryć pokrywką , poczekać 5 minut. Odcedzić wrzątek , zalać migdały
zimną wodą i po kolei każdego migdała wyciskać palcami ze skórki ( łatwo
schodzi ) . Potem odłożyć na sitko żeby woda odciekła , a następnie wysypać na ręcznik papierowy żeby wchłonął resztkę wody , żeby migdały mielić suche Etykiety: Podstawowe składniki dań