Oprócz tego robię
pieczone buraki , które potem używam jako dodatek do śniadania , do obiadu ,
albo dorzucam do zupy jarzynowej jak chce mieć zupę buraczkowa , albo trę na
tarce dodaje do zasmażonej cebuli i
chwile zasmażam i mam buraczki zasmażane
- buraki należy
wybrać wielkości piłeczki tenisowej , są najsmaczniejsze
- wrzucić do
miski/garnka z zimna woda na 15 minut
- wylać wodę i
piasek , operacje powtórzyć , przepłukać- jak już nie będzie piasku
to odlać wodę
- każdego buraka
osobno owinąć folia aluminiowa
- położyć na
blaszce/naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 2
godziny
- po około
półtorej godziny można otworzyć drzwiczki piekarnika i dźgnąć kilka buraków
patyczkiem od szaszłyka, albo jakimś szpikulcem , jeśli wchodzi lekko to są
upieczone , jeśli jest opór to jeszcze z pol godziny piec
- upieczone buraki
wyjąć z piekarnika i zostawić w foli do ostygnięcia
- potem odwinąć z
foli i obrać ze skorki i można ich używać do czego się chce :)
Jeśli ktoś boi się foli aluminiowej to mimo wszystko odradzam pieczenie bez niej , takie buraki są gorsze w smaku i mało soczyste , lepiej je ugotować ,najlepiej na parze , czas gotowania to również około 2 godzin
Sałatka z buraczków:
Na 4 porcje :
- 4 buraki upieczone w folii
- pół cebuli
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól , pieprz
Wykonanie :
- buraczki obrać z foli, obrać z łupiny
- zetrzeć na tarce na grubych lub cienkich "oczkach " , jak kto lubi
- cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do buraczków
- wlać ocet, oliwę
- doprawić sola i pieprzem
- zamieszać
Czarna rzodkiew -
robię ja tak sama jak buraki , ale nie owijam folia aluminiowa , idealnie
zastępuje ziemniaki i pasuje do mięs z sosami
Etykiety: Podstawowe składniki dań