potrzeba na 4 porcje :
podaje bazę na jarzynową , którą można poprzerabiać/użyć jako bazę do innych zup
- litr rosołu (przepis TU )
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 10 cm pora
- 1/3 selera
- pół cebuli
- łyżka tłuszczu ( masło klarowane/gęsi smalec/smalec wieprzowy- jaki kto lubi :) )
- łyżka prażonego słonecznika ( przepis TU )
- warzywa obrać ( por przeciąć wzdłuż i wypłukać pod bieżącą wodą, bo może mieć piasek miedzy liśćmi )
- do garnka dać tłuszcz i rozgrzać
- cebulę i por pokroić w paski i wrzucić do garnka , smażyć 2 minuty
- marchew ,pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli z porem ,smażyć 2 minuty
- zalać rosołem , gotować 15 minut i jarzynowa BAZA jest gotowa
oraz opcjonalnie, jeśli macie w chacie, możecie dodać któreś z tych warzy ( albo i wszystkie )
2 różyczki brokuła
2 różyczki kalafiora
4 brukselki
- pokroić tak żeby się na łyżce od zupy mieściło :p
- wrzucić do garnka z zupą i gotować 10 minut
nalać sobie na talerz i posypać prażonym słonecznikiem ile kto chce ( jeśli chce )
dlaczego masło klarowane?
OdpowiedzUsuńi jak je przygotować?
Ponieważ masło klarowane, w przeciwieństwie do zwykłego masła, nie zawiera szkodliwych białek mleka, a tylko czysty tłuszcz mleczny :-)
OdpowiedzUsuńPrzygotowuje się je ze zwykłego masła ogrzewając baaardzo wolno na małym ogniu aż się roztopi, następnie zbiera się np. łyżką, białą pianę, która osadzi się na powierzchni roztopionej cieczy (to właśnie te szkodliwe białka) , aż zostanie tylko żółty czysty tłuszcz i gotowe.
Proces klarowania trwa różnie, w zależności od tego, ile masła do tego procesu użyjemy :)
My zrobiliśmy takie masło raz, ma pyszny orzechowy posmak :-) ale można także kupić gotowe np. w Biedronce czy Tesco - kubełek 500 g kosztuje między 11 a 15 zł, w zależności, czy trafi się na jakąś promocję, czy też nie :) starczy na długo a masełka nie żałujemy :-) pozdrawiamy ;)
dziękuję :-)
OdpowiedzUsuń