potrzeba na 4 porcje :
podaje bazę na jarzynową , którą można poprzerabiać/użyć jako bazę do innych zup
- litr rosołu (przepis TU )
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 10 cm pora
- 1/3 selera
- pół cebuli
- łyżka tłuszczu ( masło klarowane/gęsi smalec/smalec wieprzowy- jaki kto lubi :) )
- łyżka prażonego słonecznika ( przepis TU )
- warzywa obrać ( por przeciąć wzdłuż i wypłukać pod bieżącą wodą, bo może mieć piasek miedzy liśćmi )
- do garnka dać tłuszcz i rozgrzać
- cebulę i por pokroić w paski i wrzucić do garnka , smażyć 2 minuty
- marchew ,pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli z porem ,smażyć 2 minuty
- zalać rosołem , gotować 15 minut i jarzynowa BAZA jest gotowa
oraz opcjonalnie, jeśli macie w chacie, możecie dodać któreś z tych warzy ( albo i wszystkie )
2 różyczki brokuła
2 różyczki kalafiora
4 brukselki
- pokroić tak żeby się na łyżce od zupy mieściło :p
- wrzucić do garnka z zupą i gotować 10 minut
nalać sobie na talerz i posypać prażonym słonecznikiem ile kto chce ( jeśli chce )Etykiety: Zupy