sobota, 6 września 2014

Tarta kokosowa z musem morelowym






- 100g masła  klarowanego
- 100g suszonych  fig
- 2szkl. wiórków kokosowych         
- 1.5 kg moreli
- 3 łyżeczki żelatyny  
- olejek waniliowy lub ziarenka z polowy laski waniliowej
- owoce jakie kto lubi                                        

Wykonanie:

Ciasto :
-Rozpuścić  masło  klarowane w garnku
- figi pokroić w cienkie plastry i dodać do masła
- przykryć i gotować 2 minuty na maaaaałym ogniu
- zmiksować blenderem ( ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem )
- do zmiksowanej masy dodać wiórki kokosowe
- wymieszać , chwilę poczekać aż  nie będzie gorące
-formę do tarty wysmarować klarowanym masłem
- wyłożyć masę kokosową na formę , ręką docisnąć/rozprowadzić
- włożyć do lodówki

Mus morelowy :
-morele umyć
- poprzekrawać  na połówki i odłożyć pestki do jakiejś miski
- przekrojone owoce wrzucić do suchego garnka i włączyć palnik
- mieszając należy rozgotować owoce
- ja starałem się jak najwięcej soku odparować, tak z godzinę to gotowałem
- następnie trzeba tą masę zmiksować blenderem
- osobno w jakiejś miseczce wlać 50 ml zimnej wody , wsypać żelatynę i rozmieszać
- poczekać kilka minut żeby żelatyna napęczniała
- wziąć kolejną miskę i wlać do niej 50 ml wrzątku , włożyć spęczniała żelatynę i mieszać aż całość będzie płynna
- rozpuszczona żelatynę wlać do musu morelowego
- dodać kilka kropel olejku waniliowego lub ziarenek wanilii
- poczekać żeby masa trochę wystygła , ale jeszcze była lekko ciepła


- wyjąć formę tarty z lodówki
- mus morelowy wyłożyć na spód kokosowy
- ułożyć tak jak kto umie , dowolne owoce jakie kto lubi 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz