- 100g
masła klarowanego
- 100g
suszonych fig
- 2szkl.
wiórków kokosowych
- 1.5 kg moreli
- 3 łyżeczki
żelatyny
- olejek
waniliowy lub ziarenka z polowy laski waniliowej
- owoce
jakie kto lubi
Wykonanie:
Ciasto :
-Rozpuścić masło
klarowane w garnku
- figi
pokroić w cienkie plastry i dodać do masła
- przykryć i
gotować 2 minuty na maaaaałym ogniu
- zmiksować
blenderem ( ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem )
- do
zmiksowanej masy dodać wiórki kokosowe
- wymieszać
, chwilę poczekać aż nie będzie gorące
-formę do
tarty wysmarować klarowanym masłem
- wyłożyć
masę kokosową na formę , ręką docisnąć/rozprowadzić
- włożyć do
lodówki
Mus morelowy :
-morele umyć
-
poprzekrawać na połówki i odłożyć pestki
do jakiejś miski
-
przekrojone owoce wrzucić do suchego garnka i włączyć palnik
- mieszając
należy rozgotować owoce
- ja
starałem się jak najwięcej soku odparować, tak z godzinę to gotowałem
- następnie
trzeba tą masę zmiksować blenderem
- osobno w
jakiejś miseczce wlać 50 ml zimnej wody , wsypać żelatynę i rozmieszać
- poczekać
kilka minut żeby żelatyna napęczniała
- wziąć
kolejną miskę i wlać do niej 50 ml wrzątku , włożyć spęczniała żelatynę i
mieszać aż całość będzie płynna
-
rozpuszczona żelatynę wlać do musu morelowego
- dodać
kilka kropel olejku waniliowego lub ziarenek wanilii
- poczekać
żeby masa trochę wystygła , ale jeszcze była lekko ciepła
- wyjąć
formę tarty z lodówki
- mus
morelowy wyłożyć na spód kokosowy
- ułożyć tak
jak kto umie , dowolne owoce jakie kto lubi
Etykiety: Deserki