czwartek, 18 września 2014

Sałatka warzywna z majonezem z oliwy z oliwek




potrzeba na 2 porcje

3 garści zestawu podstawowego warzywnego
2 jajka
1/2 papryki
2 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki ( ale nie musi być :p )
sol , pieprz
1 czubata łyżka majonezu z oliwy z oliwek ( przepis TU )

- jajka ugotować na twardo - czyli z 13 minut gotować w wodzie z solą
- warzywa pokroić w małe kawałki
- czosnek obrać i posiekać drobno , albo wycisnąć przez praskę do czosnku
- paprykę pokroić w kosteczkę
- jajka obrać i pokroić w kostkę
- zielona pietruszkę opłukać pod zimną wodą z kranu , otrzepać z wody i posiekać drobno
- wszystko wrzucić do miski
 - dodać majonez
- dosolić trochę , popieprzyć , zamieszać
- spróbować i ewentualnie dodać soli i pieprzu jak będzie za mało

do takiej sałatki daje Asi jedna kiełbasę gotowana , a sobie dwie :]
Wodę z kiełbasy  ZOSTAWIAMY i używamy później do zup ( np. dolewam trochę tej wody do kapuśniaku,buraczkowej , czy innej gdzie smak wędzonki będzie mi pasował )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz