Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba to tu nauczysz się jak komponować zdrowe i szybkie posiłki paleo
piątek, 19 września 2014
Jesienne warzywa na maśle z wiesiołkiem i suchą kiełbasą polską
W zasadzie wszystkie składniki widać na zdjęciu , ale jakby ktoś nie wiedział co jest co :p :
- 1/2 papryki
- 1/4 patisona
- 1\2 małej cukinii
- 1 cebula
- 1 kiełbasa , sucha polska
- łyżeczka wiesiołka
- łyżka masła klarowanego, lub innego tłuszczu
- sól , pieprz
Wykonanie :
- paprykę przekroić na pół , gniazdo nasienne wyrzucić , paprykę pokroić na kawałki
- patisona przekroić na pół, potem znowu na pół i z tej części którą chcemy użyć usunąć pestki ( najlepiej łyżką ten cały miękki miąższ wydłubać) i jeśli ma twarda skórkę to ją obrać
- cukinię umyć i jeśli jest młoda/mała to pokroić w całości w plastry . Jeśli już jest dojrzała i ma twardą skórę to pokroić w plastry , obrać skórkę i palcami wypchnąć miąższ razem z pestkami
- cebulę obrać i pokroić w plastry ( w kółka :] )
- na dużej patelni rozgrzać tłuszcz
- wrzucić warzywa , najlepiej tak żeby jedno na drugim nie leżało , żeby można było łatwo obracać , jeśli się nie mieszczą to smażcie na dwa razy ( czyli smażyć pierwszą część , położyć na talerz i dosmażyć resztę warzyw )
- warzywka posolić, popieprzyć i posypać wiesiołkiem
- obsmażyć z obu stron po 3-5 minut ( jakie kto lubi warzywa , czy bardziej twarde , czy miękkie )
- przełożyć warzywa na talerz
- kiełbasę pokroić jak kto lubi
Smacznego :)
Witam, a czy kiełbasa Surowa Polska Pikok z Lidla może być? nie jest za bardzo przetworzona?
OdpowiedzUsuń