czwartek, 18 września 2014

Majonez z oliwy z oliwek



Potrzeba na pół szklanki majonezu  :

jedno żółtko
płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
pół szklanki
oliwy z oliwek
sól , pieprz
1/4 cytryny
rózga jeśli robimy z jednego żółtka  lub mikser gdy robimy z dwóch i więcej

- z jajka potrzebujemy tylko żółtko , a wiec jak będziemy robić coś z jajek ( przykładowo jajecznicę ) to jedno żółtko sobie zostawmy
- żółtko kładziemy do miseczki i  minimum pół godziny musi być poza lodówką , w temperaturze pokojowej
- do żółtka dodajemy musztardę , szczyptę soli , trochę pieprzu i wyciskamy cytrynę
- mieszkamy szybko rózgą , aż się dokładnie połączą
- następnie baaaaaaardzo małym strumieniem ( cienkim jak nitka  ) lejemy oliwę  CAŁY CZAS MIESZAJĄC 
- lejemy i mieszamy , lejemy i mieszamy , aż wlejemy cala oliwę
- gdy ta cudowna chwila wreszcie nadejdzie i nie odpadły nam ręce  to trzeba jeszcze tak długo mieszać/ miksować aż zrobi się sztywne jak ... majonez :)

tak zrobiony majonez z tydzień może stać w lodowce w zakręconym słoiku

Uwagi :

jak już Wam się nie będzie chciało dłużej mieszać , a będzie już w miarę gęste to do sałatek można już taki używać 

5 komentarzy:

  1. Ja robię z całego jajka, super wychodzi, bardziej puszysty chyba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O całym jajku nie pomyślałem , robiłem tak jak mnie wieeele lat temu nauczyli starsi kucharze , tylko olej zastąpiłem oliwą :)
      Jednak , powiem zupełnie szczerze , że do wszelkich sałatek , past itd, wolę używać mojego sosu winaigrette :)
      http://paleodlaopornych.blogspot.com/2014/09/sos-winaigrette.html
      Pozdrawiam
      Paweł

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj!
    Co do majonezu z oliwy jestem trochę sceptyczna.
    Nie przeszkadza Ci ta goryczka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj :)
      nie, ja go używam jako dodatek do sałatek, więc nie czuć. Możesz zrobić na drogiej oliwie bez zapachowej

      Usuń