sobota, 13 czerwca 2015

Sałatka z wątróbką drobiową duszoną na maśle ze szparagami




Ku mojej wielkiej radości szparagi są nadal dostępne i to nawet poniżej
3 zł za pęczek ( 2.99 zł płaciłem ). Tym razem zestawiłem ze sobą  wątróbkę , szparagi i sałatkę . Miałem ochotę na kilka rzeczy , zrobiłem więc to wszystko jako jedno wypasione danie :p . Ja lubię takie mixy  i nie przejmuję się tym , że w szkole uczyli mnie ,że nie powinno się nakładać gorących składników na sałacie , bo się zaparza i mięknie i brzydko wygląda . Zasadami wszelkimi odnośnie żywienia , to przestałem się przejmować w październiku 2013 roku , kiedy na własnym przykładzie przekonałem się , że większość oficjalnych  zaleceń żywieniowych  , to sobie można wsadzić ... do kosza na śmieci. To danie jest po prostu pyszne :) Bardzo fajne  połączenie wątróbki i szparagów ( dwa składniki które uwielbiam ) z sałatką z młodej sałaty , rzodkiewki i koperku z  własnego ogródka . A to wszystko posypane jeszcze świeżymi ziołami które rosną na balkonie :] Można śmiało jeść coś takiego  i na śniadanko i na obiad i na kolacje . Nadaje się też na zimno , na drogę . Tylko trzeba złożyć wszystkie podzespoły w pudełku , jak już będą zimne szparagi i wątróbka

Potrzeba na jedną porcję :
- 200 g wątróbki drobiowej
- 1/2 obranej cebuli
- łyżka tłuszczu ( ja użyłem smalcu )
- kilka (4-6 ) ugotowanych szparagów ( jak obrać i gotować TU i TU )
- kilka (5-7) liści sałaty
- kilka (5-8) rzodkiewek
- 1/2 pomidora
- gałązka koperku
- kilka łyżek sosu winaigrette ( przepis TU )

Wykonanie :
- sałatę i rzodkiewki , koperek  dobrze wypłukać w zimnej wodzie z piasku
- sałatę porwać  palcami i położyć na talerzu
- rzodkiewki przekroić na połówki ( jak są duże , to na ćwiartki ) , położyć na sałacie
- pomidor pokroić w cząstki lub plastry i położyć na sałacie
- bierzemy patelnie , ustawiamy średni płomień  i  rozgrzewamy na sucho
- w tym czasie kroimy cebulę jak kto umie i szparagi na kilku centymetrowe kawałki
- kładziemy wątróbkę ( na suchej patelni nie będzie pryskać )
- dodajemy tłuszcz
- przykrywamy pokrywką
- smażymy ze 3 minuty
- zmniejszamy gaz na minimum
- podnosimy ostrożnie pokrywkę
- przewracamy wątróbkę na druga stronę
- dodajemy cebulę i wątróbkę
- przykrywamy pokrywką
- ustawiamy średni płomień
- podsmażamy ze 3 minuty
- podnosimy pokrywkę
- doprawiamy solą i pieprzem
- kawałek wątróbki przeciąć nożem i sprawdzić czy jest w dostatecznym stopniu wysmażona ( ja lubię słabo wysmażoną ) , jeśli uważacie , że jest dla was za słabo usmażona , to przykryjcie pokrywką i na małym ogniu jeszcze kilka minut potrzymajcie
- następnie zawartość patelni układamy na sałacie
- posypujemy świeżymi ziołami np.oregano, tymianek , bazylia ( jeśli ktoś oczywiście ma świeże zioła :) )
- polewamy sosem winaigrette
- można wcinać :))

3 komentarze:

  1. A ja wczoraj widziałam u Piotra i Pawła pęczek szparagów po 8,99 :( Nie kupiłam...
    Jak się wkłada takie danie do pudełka i zabiera do pracy, to sos od razu się dodaje, czy trzeba go zabrać osobno? Wczoraj zrobiłam sos, nawet niezły wyszedł, mimo że pomarańcza w trakcie obierania nieco się skurczyła. ;)
    Marzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze sosy osobno daję w małych słoiczkach po koncentracie pomidorowym lub musztardzie ;) , bo jak zalejesz od razu , to po kilku godzinach jak błoto ta sałatka będzie wyglądała :P
      wczoraj z tesco widziałem szparagi po 7.99 , a u nas w warzywniaku po 2.99 , a na targowisku po 4 zł były ;]

      Usuń
  2. Ja właśnie kupiłam szparagi oraz wątróbkę cielęcą i zastanawiałam się, jak to razem połączyć, bo oba lubię ;)
    Ale chyba jednak szparagi też przesmażę na patelni - podobno też można.
    Bardzo mi miło, że ktoś kombinuje podobnie do mnie :D

    OdpowiedzUsuń