Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba to tu nauczysz się jak komponować zdrowe i szybkie posiłki paleo
piątek, 21 listopada 2014
Pieczony surowy boczek z zasmażaną na smalcu sałatką z pieczonych buraczków
Czas na zrobienie - 2 dni , bo jedną dobę ma leżeć w lodówce w przyprawach
Potrzeba ( wyjdzie z tego z 10 porcji , można mrozić ) :
- 1.5 kg surowego boczku
- 2 łyżki majeranku ( ja miałem świeży , dałem 3 gałązki )
- 2 łyżki czerwonej mielonej papryki
- sól ,pieprz
- główka czosnku
- 1 łyżka smalcu
- folia aluminiowa
Wykonanie :
Boczek :
- czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 3 części
- bierzemy naczynie w którym będziemy piec mięsa , ja użyłem zaroodporne
- kładziemy na nie boczek , solimy, pieprzymy , dodajemy majeranek i paprykę
- połowę pokrojonego czosnku równo rozkładamy na boczku
- obracamy mięso na drugą stronę i robimy to samo :)
- owijamy folią aluminiową naczynie z mięsem
- wkładamy do lodówki na 24 godziny
- włączamy piekarnik na 170 stopni
- rozgrzewamy dużą patelnię i na niej łyżkę smalcu
- obsmażamy mięso z każdej strony , na średnim ogniu , tak z 5-8 minut , żeby się lekko zrumienił
- rozkładamy pasek folii aluminiowej , kładziemy na niego mięso , owijamy w drugi kawałek , tak żeby zawinąć szczelnie , jak kto umie , tak zawija :)
- tej brudnej patelni NIE MYĆ , tylko wlać na nią pół litra wody i zagotować
- zawinięte mięso kładziemy na naczynie w którym było przez noc
- polewamy wodą z patelni ( teraz patelnie można , a nawet trzeba umyć :p )
- wkładamy do piekarnika na 1 godzinę i 20 minut
- po tym czasie wyłączamy piekarnik i albo jemy od razu , albo zostawiamy w tym piekarniku do całkowitego wystygnięcia , czyli z 10 godzin ( będzie wtedy kruche i rozpadające - pyszne :) )
Buraki :
- użyć kilka buraków z TEGO przepisu
- 1 cebula
- 1 łyżka smalcu, lub masła klarowanego
- sól , pieprz
- 2 łyżki octu jabłkowego
Wykonanie :
- cebulę obrać i pokroić w kostkę
- na dużej patelni ( jak nie ma to w garnku ) rozgrzać łyżkę smalcu
- dodać cebulę , smażyć około 3 minut
- buraki zetrzeć na tarce ( na jakich kto lubi "oczkach ")
- dodać buraki do cebuli , zmniejszyć ogień
- dodać sól, pieprz , ocet
- mieszać/ zasmażać około 8- 10 minut
Uwagi :
- Boczek najlepiej kroi się na zimno , czyli upiec - wystudzić - włożyć do lodówki i kroić na drugi dzień
- Mrożenie : pokrojone plastry boczku poowijać w folię i zamrozić , żeby później odgrzac , to wyjąc kilka godzin wcześniej i odsmażyć na smalcu/ maśle , dodając 1/4 szklanki wody i przykryć
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz