Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba to tu nauczysz się jak komponować zdrowe i szybkie posiłki paleo
sobota, 22 listopada 2014
Smażona rzepa, kalarepa, dynia, z avokado i wędzoną makrelą
Potrzeba dla jednej osoby :
- 1/4 kalarepy
- 1/4 rzepy ( ja dałem czarną rzepę )
- mały kawałek dyni
- 1/2 avokado
- 2 pomidorki koktailowe
- plaster czerwonej cebuli
- 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego
Wykonanie :
- makrelę obrać ze skóry i z ości
- rzepę i kalarepę umyć i obrać , pokroić jak kto umie ( łatwiej się smaży jak jest w kawałkach wielkości kciuka, w plastrach za to ładniej na talerzu wygląda :) )
- z dyni odkroić plaster , obrać skórę , wydłubać miąższ , pokroić w kawałki
- połówkę avokado obrać i pokroić jak kto chce ( ja lubię paski :) )
- pomidorki koktailowe pokroić na pół , jak są duże , to na 4 części
- rozgrzać patelnię z łyżka smalcu
- smażyć albo po kolei rzepę , kalarepę , dynię , jeśli macie w plastrach , albo wrzucić wszystko razem jeśli macie pokrojone w kawałki
- smażyć 5-8 min
- dolać wody 1/4 szklanki z kranu , przykryć pokrywką
- dusić 3 minuty
- warzywa przełożyć na talerz , obok ułożyć pomidorki , avokado , makrelę i posypać cebulą
Uwagi :
- avokado nie trzeba obierać , można ostrożnie wydłubać łyżką i do tak uzyskanej " miseczki " włożyć makrelę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz