Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba to tu nauczysz się jak komponować zdrowe i szybkie posiłki paleo
wtorek, 7 października 2014
Zupa dyniowa
Potrzeba dla 4 osób:
- Litr rosołu TU
- 1/4 dyni hokkaido lub innej jak jest duża to tylko kawałek :)
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 rzodkiewka " sopel lodu "
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki tłuszczu ( jaki kto lubi/ma w chacie )
Wykonanie :
- marchew , pietruszkę , rzodkiew , seler obrać
- pokroić w kostkę
- wrzucić do rosołu , gotować 20 min
- cebulę obrać , pokroić w kostkę
- na patelni rozgrzać tłuszcz , dorzucić pokrojoną cebulę i smażyć około 5 min , dorzucić do gotujących sie warzyw
- dynie obrać ze skóry , pokroić w kostkę , dodać do garnka
- dosolić , popieprzyć , dodać kurkumy
- gotować około 10 min , aż wszystkie warzywa będą miękkie
Uwagi :
- te fafoły co widać na powierzchni to dlatego że zamiast soli używam mojej warzywnej bazy z TEGO przepisu
- rzodkiew używam , bo jest sezon na nią i jest bardzo smaczna ugotowana ( na surowo jest dość ostra )
- Z dyni zawsze próbuje/ sprawdzam kawałek skóry , jak jest miękka , to kroję i gotuję razem ze skóra . A jak jest twarda ze ledwo idzie nożem pokroić to wyrzucam skórę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz