Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba to tu nauczysz się jak komponować zdrowe i szybkie posiłki paleo
czwartek, 9 października 2014
Roladka z dorsza z łososiem z warzywkami zasmażonymi na maśle klarowanym
Potrzeba na jedna porcje :
jeden świeży filet z dorsza ( taki średni a nie wielkości półmiska :p)
kawałek świeżego łososia ( wielkości dwóch palców u reki )
1/5 cytryny
folia aluminiowa ( kwadrat +- 20 cm )
sol, pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta tymianku
- nagrzać piekarnik do 180 stopni
- rozłożyć folie aluminiowa
- wysmarować na środku oliwa a oliwek
- czosnek obrać , pokroić drobno i posypać na środek
- posolić delikatnie tłustą folie sola i pieprzem
- położyć filet dorsza na środek
- na środku dorsza w poprzek położyć łososia
- posolić , popieprzyć , wycisnąć i skropić cytryna
- posypać tymiankiem
- zawijać dorsza z łososiem w rulon, zaczynając od grubszej strony dorsza
- zawinąć folie aluminiowa wokół roladki
- piec w piekarniku 25 minut
uwagi :
- nie zrobiłem żadnego sosu , bo użyłem jako dodatek do ryby warzyw z przepisu "ZESTAW PODSTAWOWY WARZYWNY", odsmażonych na sporej ilości masła klarowanego
- można dać do tego dania sosiku dipu z avokado z TEGO przepisu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz