Jajka w koszulkach






Jajka w koszulkach  ( inaczej "po benedyktyńsku " lub "poszetowe " )

Potrzeba : 
- 2 jajka
- 30 ml octu ( 3 łyżki  )

- płaska łyżka soli 
- szczypiorek 

Wykonanie : 
 - w garnku zagotować pól litra wody
 - dolać 3 łyżki octu
 - dać łyżkę soli 
- łyżką zamieszać gotująca wodę
- wybić delikatnie jajko ze skorupki do gotującej ,wirującej  wody
- gotować około 5  minut
- delikatnie wyjąc łyżką cedzakową - szumówką 
- położyć na dipie z avokado
- szczypiorek pokroić i posypać po jajkach


Sos z avokado : 
- avokado 
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 cytryny
- sól,pieprz

-avokado przekroić na pół 
- pestkę wyjąc i wyrzucić 
- łyżką  wydłubać miąższ do miski 
- dodać obrany czosnek 
- wycisnąć  sok z cytryny 
- dać szczyptę soli i odrobinę pieprzu ( a jak ktoś lubi ostre, to dużo, albo nawet tabasco może dać )
- zmiksować blenderem


uwagi : 
- jeśli ktoś jest manualnie w kuchni słabszy to może najpierw wybić jajko do miseczki i z miseczki wylać je ostrożnie do wody  (tez ryzyko oparzenia jest  mniejsze ) 
- jeśli żółtko się wam rozwali przy wbijaniu do miski ,  to nie wlewajcie go do wrzątku , zróbcie z takiego jajka np. jajecznice
- sos z avokado jest podstawowy , co znaczy ze do tak zrobionego można sobie pododawać co kto chce , np. paprykę , cebulę itd.
- oczywiście na śniadanie dwa jajka z sosem to za mało . Takie jajka robię jako dodatek do sałat , kiełbas na ciepło , czy talerza wędlin . W tle zdjęcia widać zresztą michę sałaty z warzywami   :-)

Smacznego :-)

Etykiety: