Jajka w koszulkach (
inaczej "po benedyktyńsku " lub "poszetowe " )
Potrzeba :
- 2 jajka
- 30 ml octu ( 3 łyżki )
- szczypiorek
Wykonanie :
- w garnku zagotować pól litra wody
- dolać 3 łyżki octu
- dać łyżkę soli
- łyżką zamieszać gotująca wodę
- wybić delikatnie jajko ze skorupki do
gotującej ,wirującej wody
- gotować około 5 minut
- delikatnie wyjąc łyżką cedzakową -
szumówką
- położyć na dipie z avokado
- szczypiorek pokroić i posypać po jajkach
Sos z avokado :
- avokado
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 cytryny
- sól,pieprz
-avokado przekroić na pół
- pestkę wyjąc i wyrzucić
- łyżką wydłubać miąższ do miski
- dodać obrany czosnek
- wycisnąć sok z cytryny
- dać szczyptę soli i odrobinę pieprzu ( a
jak ktoś lubi ostre, to dużo, albo nawet tabasco może dać )
- zmiksować blenderem
uwagi :
- jeśli ktoś jest manualnie w kuchni słabszy
to może najpierw wybić jajko do miseczki i z miseczki wylać je ostrożnie do
wody (tez ryzyko oparzenia jest mniejsze )
- jeśli żółtko się wam rozwali przy wbijaniu
do miski , to nie wlewajcie go do wrzątku , zróbcie z takiego jajka np.
jajecznice
- sos z avokado jest podstawowy , co znaczy
ze do tak zrobionego można sobie pododawać co kto chce , np. paprykę , cebulę
itd.
- oczywiście na śniadanie dwa
jajka z sosem to za mało . Takie jajka robię jako dodatek do sałat , kiełbas na
ciepło , czy talerza wędlin . W tle zdjęcia widać zresztą michę sałaty z
warzywami :-)
Smacznego :-)
Etykiety: Śniadanie/Kolacja