Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba to tu nauczysz się jak komponować zdrowe i szybkie posiłki paleo
czwartek, 2 października 2014
Karkówka wędzona na świeżym szpinaku
Potrzeba na jedna porcję :
- garść liści szpinaku
- jeden pomidor
- pół czerwonej cebuli
- 100 g wędzonej karkówki (lub innej wędliny )
- sos winaigrette ( przepis TU )
Wykonanie :
- szpinak opłukać i osuszyć na sitku
- cebulę obrać i pokroić w plastry
- pomidora umyć i pokroić w cząstki/plastry - jak kto umie
- szpinak położyć na talerzu , na niego pomidorki , położyć cebulę
- polać sosem winaigrette
- na wierzch położyć plastry wędliny
Uwagi :
- jest to dość lekkie śniadanie ( przynajmniej dla faceta :p ) , ja to zrobiłem jako przystawkę przed obiadem
- wędliny można użyć dowolnej , ja daje swoja , którą sam robię, najlepiej kupić od dobrego rzeźnika , taka która nie kosztuje 12 zl , ale minimum 25 , wtedy jest szansa ze będzie dużo szynki w szynce :p Bo niestety jesli koszt surowego mięsa to około 15 zł + zrobienie, czas , transport itd. to taka szynka musi dużo kosztować.
Jako ciekawostkę podam ,ze jak sam robię wędzonki , to koszt gotowego wyrobu to około 38 zl za SUROWIEC , nie doliczam do tego prawie dwóch tygodni czasu jakie potrzeba na zrobienie tego ... także niestety dobre żarcie MUSI kosztować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz