Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba to tu nauczysz się jak komponować zdrowe i szybkie posiłki paleo
piątek, 3 października 2014
Kiełbasa smażona z cebulą i warzywnym domkiem :)
Potrzeba dla 2 osób :
2 (lub więcej ) kiełbasy
1 duża cebula
1 łyżeczka majeranku
1 pietruszka
1 marchewka
1/3 selera
1/2 łyżeczki estragonu
3 łyżki tłuszczu ( najlepiej jakiś który został po mięsie , gęsi , kaczy , smalec , a jak nie ma to masło klarowane tez będzie dobre )
-kiełbasę ponacinać nożem w paski , lub kratkę ( nie pęknie wtedy )
- rozgrzać łyżkę tłuszczu na patelni i położyć kiełbasę
- cebule obrać i pokroić jak kto umie
- obrócić kiełbasę na druga stronę i dodać cebule
- posolić i popieprzyć delikatnie i dać majeranek , przykryć pokrywka
- dusić około 5 minut
- obrać warzywa , pokroić w paski
- na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i wrzucić warzywa ,smażyć 2 minuty
- lekko posolić i popieprzyć , pomieszać , smażyć 2 minuty
- dać estragon, wlać 1/4 szklanki wody , przykryć pokrywką
- dusić 3 minuty
kiełbasy z cebulą położyć na talerz , a warzywa układać jak kto umie na talerzu :)
Przepis jeszcze wykorzystam, puki co zainspirował mnie do zrobienia kaszy z warzywami. Tak jakby zamieniłam kiełbasę na kaszę jaglaną. Warzywa natomiast pokroiłam w słupki, bo się dziś tego nauczyłam z filmiku Ajwenowego :). Wyszło bardzo smacznie! Szukam inspiracji na przyrządzanie warzyw. Pozdrawiam i dalej przekopuję się przez bloga. Fajnie tu :)
OdpowiedzUsuńwarzyw jemy wuchtę w różnych postaciach :)
OdpowiedzUsuńTeraz w okresie zimowym, włoszczyznę podsmażam na tłuszczu, dodaję głównie imbir i czosnek. Kaszę gryczaną wrzucam do takich warzyw na wieczór (mam insulinooporność i lepiej węgle na noc). Każdy przepis można zmienić i zrobić pod siebie :)
jedyne co nas w kuchni ogranicza to wyobraźnia.
Pozdrawiam
Paweł