wtorek, 30 września 2014

Wegeta - warzywna baza



Dzień dobry !
Tak jak wczoraj obiecałem , dziś foto relacja jak zrobiłem w niedzielę warzywa w soli , inaczej mówiąc , domową "Vegetę ". BARDZO WSZYSTKIM POLECAM TO ZROBIĆ !  Powiem Wam jednak , że
roboty jest z tym full ... Z godzinę potrzebowałem na zebranie warzyw , kolejne dwie godziny to wszystko płukałem i skrobałem , potem godzinę to wszystko mieliłem , potem z pół godziny to sprzątałem ( jakby Asia nie wróciła wcześniej z pracy i  mi  nie pomogła sprzątać , to pewnie i z godzinę bym z tym bałaganem walczył ) . Ale ! taki zapas starcza na zimę i wiosnę . Po prostu zostawiamy sobie witaminy " na czarną godzinę " . Okazuje się, że tak zrobione warzywa wytrzymują spokojnie rok czasu w lodówce . Skąd wiem ? bo jeszcze mi trochę w jednym słoiku z zeszłorocznej produkcji zostało :)


Przepis na 6 litrowych słoików:
- marchewka 2 kg
- seler 1 kg
- pietruszka 1 kg
- por 0.8 kg
- natka pietruszki około 0,2 kg ( może być trochę liści selera )
- sól kamienna niejodowana 0,7 kg
- maszynka do mięsa 

Wykonanie :
- warzywa obrać  i opłukać
- pokroić  warzywa w małe kawałki , żeby mieściły się do maszynki do mięsa
- liście pietruszki , selera i por pokroić nożem ( mogą być kilku centymetrowe odstępy)
- wszystkie pokrojone warzywa i liście wymieszać razem
- pomału wrzucać do maszynki i mielić na standardowym sitku do mielenia mięsa
- do zmielonych warzyw wsypać sól i delikatnie rękami wymieszać ( delikatnie, ale dokładnie )
- nasz mix warzywny nakładać do czystych , suchych słoików, zakręcić i wstawić do lodówki


Uwagi :

- nie wolno dopuścić żeby leciał sok/woda z maszynki przy mieleniu !! należy tak mielić żeby wrzucać kawałek pora i popychać suchym warzywem- marchewka/ pietruszka . Tak samo z liśćmi , trzeba je mielić z suchym
- delikatne mieszanie też jest bardzo ważne , bo jak będziecie mocno mieszać i zduszać to też będzie się sok wydzielał z warzyw
- wieloletnie doświadczenie mojej sąsiadki pokazuje , ze tak zrobione warzywa wytrzymują w lodówce do marca ( minimum , bo już będą zjedzone :p )

Do czego to używać ? Pasuje praktycznie do wszystkiego do czego chcecie dać sól :) 
Jeśli jest za mało wyrazisty rosół , to pach! dwie łyżki warzywka , jeśli czegoś brakuje w sosie , pach ! łyżka warzywka . Jeśli chcę mieć wywar warzywny bezmięsny , to już  musowo zamiast soli tego mixu używam :)
Miłego dnia  ;)



Najpierw pojechałem na działkę zebrać "trochę " warzyw


 Następnie trzeba było to wszystko ostrugać i wypłukać z piasku


kolejny krok to odważenie warzyw i soli


Następnie pokroiłem na mniejsze kawałki


Mielenie warzyw , w tym roku ich nie mieszałem , po prostu wrzucałem do maszynki kawałek pora, marchewki , na to pietruszka naciowa  , na to pietruszka korzeń itd, żeby równo się mieliło i od razu mieszało


po zmieleniu dodałem sól , wymieszałem i poprzekładałem do słoików


12 komentarzy:

  1. Hej! To jest bardzo fajny pomysł, ale co mogę zrobić nie mając maszynki do mięsa? Wrzucić warzywa do blendera? Albo do sokowirówki i do miksu wykorzystać "śmieci"?? :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Siema , jak wrzucisz do blendera , to biedny będzie ten blender ... nawet jak się nie spali , to zrobi z tego straszna pape. A jak warzywa puszczą sok , to taka wegeta nie wytrzyma długo w lodówce . Z sokowirówką będzie podobnie ..... Moja propozycja jest taka : za 36 dni są mikołajki , napisz list do Mikołaja , że potrzebujesz maszynkę do mięsa :) Mogę polecić Zelmera , one często są w promocji i zamiast 200 zł potrafią kosztować 130 . Mi się udało trafić za 150 zł z przystawkami do surówek i końcówka do robienia kiełbasy . Jestem mega zadowolony . W pracy tak z dwa lata nam wytrzymuje taka maszynka , ale używamy dzień w dzień i mielimy więcej niż normalny użytkownik w domu :)
    Pozdrawiam
    Paweł

    OdpowiedzUsuń
  3. sól kamienna, to straszny syf, proponuję stosować sól himalajską, poczytajcie o jej właściwościach ;)
    1kg soli himalajskiej kosztuje 6-8zł, więc taniej, niż morskiej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. himalajską uzywam do solenia mięsa , które później sam wędzę :)
      A ten patent z wegetą pokazała mi sąsiadka , robi tak już kupę lat , pomagałem jej co roku i w końcu sobie też zacząłem robić , bo to super produkt . A sól każdy może używać jaką chce , ja tylko pokazuję coś ciekawego i jak to zrobić :)
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Sol himalajska jest rowniez wydobywana w Polsce ... i w Pakistanie, napewno nie w Himalajach.
      Sol himalajska to to samo co sol kamienna, tylko wiecej zelaza ma i z tad ten kolor.
      Nie wiem jak w Polsce, ale w Niemczech musi byc na opakowaniu podany kraj pochodzenia i wielu sklepach widzialam juz sol "Himalajska" z Polski ...
      To jest po prostu chwyt marketingowy, bo nazwa fajnie brzmi i lepiej sie sprzedaje niz kamienna nieczyszczona, od jakiej soli bym osobicie odradzala to sol morska, bo w morzu tyle swinstwa ze az strach, ja specjalnie jezdze do sklepu rosyjskiego aby kupic zwykla brudna sol kamienna, bo sooli kamienej w sklepach niemieckich nie najdziesz, tylko morska i z saliny z roznymi dotatkami, najbardziej mi przeszkadza jod, flour i srodki wspomagajace sypkosc.

      Ja tez robie wegete swojska i nie miele tylko uzywam maszyny kuchenej z ostrzem i wcale papka nie wychodzi, trzeba po prostu w obserwowac i w momencie kiedy jest zachciana konzestencja wylaczyc maszyne ;) I psuc tez mi sie nie psuje, w ostanim roku narobialam tego nie wiem ile wielkich sloikow i jeszcze dwa mi stoja w loduwce i dobrze sie maja :)

      Usuń
    3. P.S. Ja osobiscie soli himalajskiej nie kupuje, mozna ja nabyc w wiekszych sklepach lub sklepach biologicznych za plus minus 13 Euro za kilo. Za ta cene kupie mase soli kamiennej rosyjskiej :)

      Usuń
    4. jeszcze jeden p.s. ja do mojej wegety dodaje tez odrazu przyprawy i ziola, lubczyk, majeranek itp. ziele angielskie, pieprz, liscie etc.
      Ja daje na 100 gr zdrobnionej wegety 10 gr soli, takze nie wazne ile zrobie jest to taka regula ktorej mozna sie trzymac.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    5. Kasiu, wszystko prawda, co napisałaś :)
      Ja nie dodaję przypraw do wegety, bo używam do różnych celów i nie wszędzie chce mieć posmak ziół :)
      Pozdrawiam
      Paweł :)

      Usuń
  4. Witam, czy ta wegeta która ma tylko sól jako konserwant, czy nie zepsuje się gdy słoiki nie są podane pasteryzacji??? Bardzo lubię korzystać z pana bloga, pomaga mi w mojej Hashimotki...Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. broń Boże nie pasteryzować tego :)
      Sloik ma być czysty i suchy i to wystarczy, spokojnie rok w lodówce wytzymuje
      Pozdrawiam :)
      Paweł

      Usuń
  5. Mam pytanie co się stanie jak użyję zwykłej soli drobnej jodowanej ?I jeszcze jedno jak mieliłam wszystko było ok ,ale jak już nałożyłam do słoików wydzielił mi się sok czy to jest ok ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sól kamienna niejodowana kosztuje złotówkę i można ją kupić nawet w tesco :)
      Trochę soku wię wydzieli zawsze, bo warzywa puszczą wodę. Mogą być lekko wilgotne, ale jak jest normalnie woda i wręcz leci z warzyw, to się pewnie zepsują. To znaczy że za mało było suchego wsadu i ściśnnięte./wymieszane za bardzo

      Usuń