Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba to tu nauczysz się jak komponować zdrowe i szybkie posiłki paleo
środa, 1 października 2014
Wędzona makrela z duszonymi warzywami
Dziś będzie mega sycące śniadanie na dobry start z rana . Po takim śniadanku będzie dużo energii i sił ;] . Głównymi warzywami w takich śniadaniach które robię Asi są marchew i pietruszka . Jednak nic nie stoi na przeszkodzie żeby dorzucić jeszcze
innych warzyw i wszystko to razem udusić na masełku klarowanym ( albo tłuszczu który został po pieczeniu kaczki lub gęsi .. mniam mniam ;p ) . Z doprawieniem jest podobnie , zawsze daję sól , pieprz i czosnek . Zmieniam tylko aromat . Raz dam wiesiołka, raz rozmaryn , innym razem tymianek , albo szałwię ( zazwyczaj to czego więcej rośnie na balkonie :p
Porcja dla 2 osób :
- 1 wędzona makrela
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cykoria
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
Wykonanie :
- makrelę obrać , usunąć ości
- marchew i pietruszkę obrać i pokroić, jak kto umie/chce na kawałki
- cebule i czosnek obrać i pokroić na plastry
- cykorię pokroić na pół wzdłuż , jak jest bardzo duża to jeszcze raz na pół
- na patelni rozgrzać masło
- wrzucić warzywa, smażyć 5 minut , co jakiś czas zamieszać
- wlać 1/3 szklanki wody na patelnie i przykryć , dusić 5 minut
- warzywa ułożyć na talerzu jak kto umie , na wierzch położyć kawałki wędzonej makreli
uwagi :
- można smażyć na dowolnym tłuszczu ( masło, smalec , olej kokosowy , słonina )
- w tym konkretnym przypadku użyłem też jako przyprawy wiesiołka , ale można też śmiało dać inne zioło , rozmaryn bardzo ładnie się tu komponuje , z czarnuszką też jest ciekawie
- jak ktoś nie lubi cykorii , to niech jej nie daje , albo doda świeżej papryki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz