wtorek, 23 września 2014

Sakiewki ze schabu, nadziewane świeżym kokosem ,orzechami włoskimi i migdałami z pieczonymi gruszkami w sosie kasztanowym



Potrzeba dla jednej osoby  :

2 plastry jednocentymetrowe schabu bez kości
2 łyżki orzechów włoskich
1/5 świeżego kokosa
1 łyżka migdałów
2 gruszki
5 kasztanów jadalnych ( można śmiało  zrobić bez nich :p )
pół szklanki mleka kokosowego
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz


- z kasztanami jest trochę zabawy - trzeba je naciąć nożem na X i gotować 15 min w wodzie , potem  wrzucić na 3 minuty do zimnej wody , obrać łupinę , a potem skórkę z kasztana , potem kasztany pokroić w kawałki
- robimy farsz - kokos pokroić w kostkę , orzechy pokroić jak kokos i pół gruszki też w kostkę
- rozgrzać patelnie z masłem klarowanym ( 1 łyżka ) i wrzucić pokrojony kokos i orzechy , dodać migdały , smażyć 3 minuty


- w międzyczasie , plaster schabu należy rozklepać tłuczkiem do mięsa , tak żeby podwoił swoją wielkość , posolić , popieprzyć
- na środek schabu kłaść łyżkę przesmażonych orzechów
- zawijać mięso w ten sposób ,żeby  chwytać po przeciwnych końcach , przytrzymać palcami i drugą ręką chwycić z drugiej strony za dwa końce , chwycić 4 końcówki razem i delikatnie związać nitką, żeby mieć kształt sakiewki
-tak samo zrobić z drugim plastrem schabu
- rozgrzać patelnię z tłuszczem , położyć delikatnie  mięso , smażyć 3 minuty , podlać mlekiem kokosowym , wrzucić resztę farszu ( i kasztany jeśli ich używamy ) , przykryć pokrywką i dusić około 10 minut
- wyjąć mięso , sos zmiksować blenderem , doprawić solą , pieprzem i można wycisnąć trochę soku z cytryny jak ktoś chce lekko kwaśne


-  pozostałe półtora gruszki pokroić w  grube plastry i usmażyć na rozgrzanej patelni z tłuszczem z obu stron

gruszki położyć z boku na talerzu , na środek  sakiewki i zalać je sosikiem

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz