środa, 24 września 2014

Pieczona dynia,patison i marchew



Porcja dla 2 osób :
- 1/4 patisona
- 2 marchewki
- 5 ząbków czosnku
- 1/4 dyni ( dynia wielkości piłki nożnej )
- sól , pieprz

- marchew obrać i pokroić w plastry
- patisona umyć , pokroić na kawałki
- dynie umyć , pokroić w kawałki  ( miąższ wydłubać )
- na blaszce układamy warzywa skórą w dół, tak żeby nie leżało nic jedno na drugim
- czosnek obrać , pokroić jak najdrobniej i posypać po warzywach
- posolić i popieprzyć
- pieczemy w piekarniku na 190 stopni 35-40 minut

Uwagi :
- jeśli skóra będzie komuś za twarda w patisonie , lub dyni,  to niech jej nie je , ale ja osobiście bardzo lubię jeść tak pieczoną dynię razem ze skórą 
- tak zrobione warzywa można jeść jako dodatek do obiadu - wystarczy dołożyć jakieś mięso/rybę
- można je jeść na śniadanie - dołożyć jajka , kiełbasę , rybę , sałatki  itd .
- albo można zjeść ot tak po prostu
- żeby zwiększyć sytość można  polać sobie dowolnym sosem na bazie oliwy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz