wtorek, 9 września 2014

Pasta jajeczna




Przepis dla 2 osób
- 4 jajka
- 1 pomidor
- 1 kiełbasa
- pół pęczka szczypiorku
- sól , pieprz
- 2 łyżki sosu  z przepisu sos winaigrette
- 2 upieczone buraki z tego przepisu
- kilka prażonych nerkowców
- łyżeczka prażonego słonecznika przepis Tu
  

- ugotować jajka na twardo ( włożyć do garnka z wodą , dać łyżkę soli i gotować z 10- 13 minut )
- potem wylać wrzątek i zalać zimną wodą jajka  , poczekać 10 minut
- obrać ze skorupki i pokroić jajka jak najdrobniej umiesz
- pomidora pokroić na pół , połówki na pół  i wywalić / zjeść  miąższ i pestki. Pokroić drobno resztę
- kiełbasę pokroić drobno  kto jak umie
- pokroić drobno szczypiorek 
- do miski wrzucić pokrojone jajka , pokrojonego pomidora , pokrojoną kiełbasę , szczypiorek
- sos winaigrette  ,wymieszać i
- doprawić sola i pieprzem do smaku
- na środek położyć pastę jajeczną
- buraki obrać , pokroić w plastry i położyć wokoło
- posypać buraki orzeszkami i słonecznikiem

 Uwagi :
 - pastę można zrobić z samych jajek i sosu , ale można tez pozmieniać dodatki . Dodać szynkę zamiast kiełbasy , lub gotowane/pieczone mięso . Można dodać cebulę, czosnek . Co kto chce, co kto lubi i na co w danej chwili ma ochotę :)

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz