piątek, 25 maja 2018

Krem czekoladowy z owocami





Cześć :)
Wczoraj Asia miała imieniny. U nas w domu jest taka tradycja, że jak są imieniny, to jest słodkie i kawa i się rodzinę zaprasza (ciocie wszelkiej maści). A jak jest się młodym szczunem, to się stawia flaszkę w pracy. Jeśli
wypadają imieniny w tygodniu, to się je przenosi na sobotę :)
Z tej okazji, wczoraj, zamiast placka zrobiłem Asi mus mocno czekoladowy i dodałem do niego trochę owoców.

Potrzeba na 4 porcje
  • 1/2 kg musu jabłkowego (zrobić samemu lub wyżebrać od teściowej :p)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 50 g daktyli (bez pestek)
  • 25 ml mleka kokosowego (np. z TEGO przepisu)
  • 2 łyżki mąki kokosowej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 kostki masła zwykłego (lub klarowanego, ale można i kokosowego tłuszczu użyć)
  • kilka truskawek/borówek lub innych owoców do dekoracji
Wykonanie 
  • daktyle wkładamy do kubka i zalewamy wrzątkiem, żeby je zakryło
  • w garnku podgrzewamy mleko kokosowe z masłem
  • dodajemy do mleka połamaną czekoladę 
  • zmniejszamy ogień i mieszamy aż się rozpuści (ma się TYLKO rozpuścić, nie gotować!)
  • dodajemy mus jabłkowy
  • dodajemy cynamon
  • dodajemy namoczone daktyle, razem z tą wodą
  • miksujemy wszystko blenderem ręcznym aż będzie gładka konsystencja 
  • cały czas mieszając dodajemy mąkę kokosową
  • nakładamy w pucharki/szklanki/miseczki
  • dekorujemy owocami 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz