czwartek, 12 marca 2015

Mini kebab z pietruszkowym pesto i szaszłyczkami warzywnymi



Potrzeba na 4 porcje :
Mini kebab :

- 0.5 kg mięsa mielonego ( ja mielę sam w domu , głównie wieprzowinę : łopatkę,albo karkówkę )
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku 
- sól, pieprz
- łyżka tymianku
- 2 łyżki tłuszczu 
- 8 patyczków do szaszłyków

Pietruszkowe pesto - przepis TU
 
Szaszłyki :
- 16 rzodkiewek
-  25 brukselki
- 2 papryki
- 1 marchewka
- 8 patyczków do szaszłyków
- sól , pieprz
- czosnek niedźwiedzi 1 łyżka ( może być zwykły  )

Wykonanie :
Mini kebab :
- cebulę i czosnek obrać
- pokroić jak kto umie
- bierzemy patelnię , stawiamy na kuchence i zapalamy gaz 
- na patelnię dajemy łyżkę tłuszczu 
- na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę z czosnkiem , smażymy około 2-3 minut
- mięso mielone wrzucić do miski 
- na mięso rzucamy przesmażoną  cebulę z czosnkiem ( patelni nie myć ! )
- dodajemy sól, pieprz , tymianek
-mieszamy trochę drewnianą łyżką , żeby sobie łapek nie poparzyć od gorącej cebuli i czosnku
- jak trochę zamieszamy , to już można łapkami mieszać
- mieszać równo i uczciwie !
- jeśli wydaje się wam , że dobrze wymieszaliście , to zróbcie tak :
- mięso zbierzcie dłonią razem i mając je w ręce z wysokości około 30 cm ciśnijcie w miskę ( drugą łapką trzymajcie miskę , bo pofrunie :p ) , jak masa uderzając w dno miski trzyma się " w kupie " to jest dobrze wymieszane . Ja tak rzucam kilka razy
- jak juz masa mielona jest ścisła , to urywam kawałki i formuje kulki wielkości piłeczki tenisowej
- kulkę mięsa biorę w rękę i drugą ręką pomagając formuję kształt walca
- biorę patyczek od szaszłyka i przekuwam wzdłuż mięsa
-  brudną patelnię po cebuli przetrzeć kawałkiem ręcznika papierowego , żeby była czysta
- patelnia na kuchenkę - gaz - 1 łyżka tłuszczu- rozgrzać
- kłaść ostrożnie kebaby na gorący tłuszcz 
- smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony

Szaszłyki :
- jeśli ktoś praktykuję Podstawowy zestaw warzywny to brukselkę pewnie ma gotową w lodówce , jeśli nie , to brukselkę ugotować w lekko osolonej wodzie przez 8 minut
- marchewkę obrać i pokroić w krążki
- paprykę pokroić na kawałki wielkości brukselki
- rzodkiewkę umyć i poobcinać liście
- bierzemy patyczek i po kolei nabijamy każdy składnik
- gotowe szaszłyczki smażymy
- bierzemy dużą patelnie , rozgrzewamy z łyżką tłuszczu
- dajemy szaszłyczki
- obsmażamy z każdej strony po 2 minuty
- lekko solimy i pieprzymy
- posypujemy czosnkiem
- wlewamy 1/4 szklanki wody z kranu 
- przykrywamy pokrywką
- dusimy 7 minut

Uwagi :
- najlepiej usmażyć najpierw kebaby i na tej samej patelni przesmażyć szaszłyczki . Jak będziecie dusić szaszłyczki, to dorzucacie kebaby , przykrywacie i razem się wszystko zagrzeje
- można też wszystko od razu położyć na jakiejś blaszce i upiec w piekarniku , ale takie z patelni podduszone są według mnie lepsze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz