piątek, 7 listopada 2014

Pesto z pietruszki



Potrzeba :

- kilka pęczków  pietruszki zielonej (4-5 )
- pół szklanki obranych nasion słonecznika
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 obrane ząbki czosnku
- sól, pieprz 
- blender

Wykonanie :
- pietruszkę opłukać pod bieżącą  wodą
- wytrząsnąć z niej wodę ( najlepiej na balkonie )
- pokroić byle jak
- włożyć do kubełka/pojemnika
- dolać oliwę z oliwek ( na razie połowę , resztę dolewać jeśli będzie za sucha masa , chodzi o to żeby pesto nie było płynne )
- dosypać słonecznika ( na razie połowę , słonecznika ma być tyle ile zmiksowanej pietruszki , żeby smak był pietruszkowy , a nie słonecznikowy :) )
- dodać szczyptę soli,pieprzu  i czosnek
- zmiksować blenderem
- jeśli trzeba dodać oliwy i słonecznika i domiksować 

Uwagi :
 -pesto  można mrozić w małych paczkach
Do czego tego używać ? : żeby zrobić szybki sos do sałatki ( wrzucić do oliwi , dodać octu winnego, musztardy i wymieszać ) , jako dodatek do wszelkich mięs , do pasztetów, jako dodatek do sałat ( tak jak ja dodałem pesto TUTAJ )

3 komentarze:

  1. Żelazne danie! Zaraz zapisuję w moim zeszycie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ano , to pesto to jest fajna sprawa :) wczoraj nam się sos do sałatek skończył, a nie miałem akurat żadnej zieleniny w domu , to tylko wyjąłem małą paczkę pesto z zamrażarki , dolałem oliwy , doprawiłem , zmieszałem i w minutę sos do sałatki gotowy :)

    OdpowiedzUsuń