Karkówka wędzona na świeżym szpinaku



Potrzeba na jedna porcję :
- garść liści szpinaku
- jeden pomidor
- pół czerwonej cebuli
- 100 g wędzonej karkówki  (lub innej wędliny )
- sos winaigrette ( przepis TU )

Wykonanie :

- szpinak opłukać i osuszyć na sitku
- cebulę obrać i pokroić w plastry
- pomidora umyć i pokroić w cząstki/plastry - jak kto umie
- szpinak położyć na talerzu , na niego pomidorki , położyć cebulę
- polać sosem winaigrette
- na wierzch położyć plastry wędliny

Uwagi :
- jest to dość lekkie śniadanie ( przynajmniej dla faceta :p ) , ja to zrobiłem jako przystawkę przed obiadem
- wędliny można użyć dowolnej , ja daje swoja , którą sam robię, najlepiej kupić od dobrego rzeźnika , taka która nie kosztuje 12 zl , ale minimum 25 , wtedy jest szansa ze będzie dużo szynki w szynce :p Bo niestety jesli koszt surowego mięsa to około 15 zł + zrobienie, czas , transport itd. to taka szynka musi dużo kosztować.
Jako ciekawostkę podam ,ze jak sam robię wędzonki , to koszt gotowego wyrobu to około 38 zl za  SUROWIEC  , nie doliczam do tego prawie dwóch tygodni czasu jakie potrzeba na zrobienie tego ... także niestety dobre żarcie  MUSI kosztować 

Etykiety: