środa, 11 marca 2015

Kawałki gotowanego bażanta w sosie pomidorowo warzywnym



Obiad z cyklu , - otwórz lodówkę , wrzuć wszystko co znajdziesz do garnka i zamieszaj :p
Jak już  nie raz mówiłem/pisałem
, rosół robię na korpusie ptaka ( kurczaka , kaczki, gęsi , perliczki , bażanta itd. ) . Oprócz kości do rosołu używam też szyi i skrzydeł . Po ugotowaniu  rosołu , wyjmuję wszystko z wody , studzę , obieram mięso z kości . Zawsze sporo tego mięsa jest . Co robię z tym mięsem ? Różnie , czasem zrobię sałatkę jarzynową ( tak jak to zrobiłem np. TU ) , albo dorzucam do zupy ( rosołu, pomidorowej itd. ) .
Albo robię jakieś szybkie danie obiadowe , jak w tym przypadku :

Potrzeba na dwie osoby :
- 2 garści  warzyw z zestawu podstawowego TU
- 1 obrana i pokrojona  cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szklanka rosołu
- sól, pieprz
- łyżka tłuszczu 
- obrane mięso z rosołu
- kilka igieł rozmarynu ( jak ktoś nie ma / nie lubi , to nie daje :p ) 

Wykonanie :
-  na głębszej patelni/ garnku rozgrzać tłuszcz
- dodać cebulę
- zasmażać  3 minuty
- dodać koncentrat , pomieszać, zasmażać 3 minuty
- dorzucić warzywa
- zasmażać 3 minuty
- zalać rosołem
- gotować 10 minut
- w osobnym garnuszku wlałem trochę rosołu i odgrzałem w nim obrane mięso

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz