poniedziałek, 12 stycznia 2015

Sałatka brokułowa z jajkami poszetowymi ( jajkami w koszulkach )




Potrzeba na jedną porcję :
- 1/4 brokuła
- 3 jajka
- 10 oliwek ( ja uwielbiam czarne )
- 5 pomidorków koktailowych lub  1 zwykły
- pół cykorii
- cebula czerwona
- 1/2 avokado
- 1/3 szklanki sosu winaigrette , przepis TU
- 1/4 papryki

Wykonanie :
- w garnek nalać  dwa litry wody , dodać łyżkę soli i zagotować
- brokuł pokroić/porozdzielać na "różyczki "i powrzucać do wrzątku
- gotować 7 minut
- w drugim garnku nalać zimnej wody i przełożyć gorące brokuły do zimnej wody , żeby szybko wystygły
- po 2 minutach wyjąć brokuł na sitko na kilka minut  , niech odcieknie nadmiar wody 
- pomidorki koktailowe płuczemy w zimnej wodzie , kładziemy na desce i kroimy na połówki ( jak są duże , to na ćwiartki )
- cebulę obieramy i kroimy 2-3 plastry
- avokado : albo obieramy ze skóry np. obieraczką do warzyw lub nożykiem , albo przekrawamy na pół i łyżeczką wydłubujemy po kawałku miąższ
- z cykorii odcinamy centymetr od korzenia , jest najbardziej gorzkie  ( ja to zjadam - mój przysmak :D )
- rozdzielamy palcami poszczególne listki cykorii
- paprykę kroimy na pół , potem na ćwiartki i po wyrzuceniu gniazda nasiennego kroimy paprykę w kostkę , lub paseczki
- na talerzu układamy wszystkie składniki , tak jak kto umie/ma fantazję/ jak się komu podoba
- wyjmujemy ze słoika oliwki i dodajemy na wierzch
- gotujemy jajka poszetowe przepis TU  i kładziemy na wierzch
- polewamy sosem

Uwagi :
- korzeń brokuła obieram nożem , tak żeby był ładny biały i nie było tej zdrewniałej skóry , kroję w kawałki i gotuję - bardzo smaczny jest :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz