Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba to tu nauczysz się jak komponować zdrowe i szybkie posiłki paleo
piątek, 12 grudnia 2014
Gotowany dorsz , topinambur i sałatka z buraczków
Potrzeba na 1 porcję :
- 1 filet z dorsza ( tak około 180 gram, może być więcej :) )
- 2 topinambury
- porcja sałatki z buraczków z TEGO przepisu
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy
- szczypta tymianku
-1/4 cytryny
- folia aluminiowa
- łyżka tłuszczu (np. masło klarowane, olej kokosowy )
- po kilka plastrów obranych warzyw : marchwi, pietruszki, selera, cebuli
Wykonanie :
- urywamy kawałek foli ( tak , żeby był z 3 razy większy od ryby )
- smarujemy folię na środku tłuszczem
- na posmarowane miejsce kładziemy rybę
- solimy, pieprzymy
- dodajemy kurkumę i tymianek
- skrapiamy sokiem z cytryny
- rybę zwijamy w rulon i zawijamy w folię aluminiową
- w garnku zagotowujemy wodę ( garnek mały , wody tylko tyle żeby rybę zakryło )
- dodajemy do wody kilka plastrów marchewki , pietruszki , cebuli , 2 kulki ziela angielskiego , trochę soli
- gotujemy z 2 minuty
- ostrożnie wkładamy zawinięte w folię ryby
- gotujemy 12 minut
Topinambur wrzucić do miski z zimną wodą i mocno wyszorować szczoteczką . Opłukać , wrzucić do garnka , lekko osolić , gotować 20 minut
Na talerz nałożyć topinambur , porcję ryby ( można wcześniej każdemu obrać z foli , albo zostawić , ma to też swój urok ) i sałatkę z buraczków
Uwagi :
- zamiast topinamburu mogą być ziemniaki , albo może być sama ryba
- sałatka z buraczków również jest opcjonalna :)
- jak ktoś nie lubi kurkumy , to sobie może odpuścić , ale ładnie wygląda na przekroju taka rybka :)
- ja do tego sosu nie robiłem , ale jak ktoś chce, to należy wyjąć liście laurowe i ziela angielskie .Przesmażyć z dwie łyżki koncentratu , dorzucić do tej wody z warzywami po gotowaniu ryby , zagotować i zmiksować blenderem i macie sos rybno - pomidorowy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz