Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba to tu nauczysz się jak komponować zdrowe i szybkie posiłki paleo
piątek, 14 listopada 2014
Dorsz w migdałowej łusce z smażonym topinamburem i warzywami
Potrzeba na jedną porcję :
- kawałek świeżego dorsza
- garść płatków migdałów
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 topinambury
- garść warzyw z zestawu warzywnego ( przepis TU )
- sól, pieprz
Wykonanie :
- topinambury umyć i ugotować przez 20-25 min w lekko osolonej wodzie ( ja nie obieram skórki )
- wyjąć żeby lekko przestygł i odparował
- dorsza posolić i popieprzyć
- na talerzyku wysypać migdały
- położyć na migdałach rybę , lekko nacisnąć , obrócić na drugą stronę , lekko nacisnąć , posypać migdałami , żeby jak najwięcej się przykleiło do ryby
- rozgrzać na patelni łyżkę masła
- położyć delikatnie dorsza i smażyć rybę na średnim ogniu około 5 minut ( tak żeby się ładnie migdały zrumieniły , ale jeszcze nie zaczęły przypalac :) )
- obrócić delikatnie na drugą stronę ( najlepiej jakąś szerszą łopatką do mięsa )
- smażyć około 4 minut
- topinambur pokroić w plastry
- na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła
- smażyć plastry z każdej strony po 2 minuty
- lekko osolić i popieprzyć
- rybę i topinambur przełożyć na talerz , a na patelni na której smażyliśmy talarki odsmażamy gotowane warzywa , dodając jeszcze łyżkę masła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz