Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba to tu nauczysz się jak komponować zdrowe i szybkie posiłki paleo
piątek, 24 października 2014
Zupa rybna , kokosowo-dyniowa
Potrzeba dla 4-5 porcji
- 1/2 l rosołu (przepis TU )
- 0,3 kg filetów z dorsza ( lub innej ryby )
- kawałek dyni ( mniej więcej wielkości dłoni )
- 1/2 l mleka kokosowego ( przepis TU )
- pół marchewki
- pół pietruszki
- 1 centymetr imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 pigwa
- szczypta kurkumy
-sól , pieprz
Wykonanie :
- wlać do garnka rosół
- dolać mleko kokosowe
- marchew i pietruszkę obrać ,pokroić w kostkę
- imbir obrać , drobno pokroić
- pigwę umyć i zetrzeć na tarce
- czosnek obrać i pokroić w plasterki
- z dyni odciąć skórę i pokroić w kostkę
- warzywa dorzucić do garnka , gotować 20 minut
- rybę oczyścić z łuski , pokroić w kawałki wielkości pół palca i dodać do zupy
- dodać kurkumę , sól i pieprz
- gotować 5 - 10 minut
Uwagi :
- rosół miałem świeżo zrobiony , więc użyłem warzyw z rosołu
- jako ryby użyłem dorsza , bo zostały mi kawałki po wczorajszym obiadku Asi
- jak ktoś nie ma pigwy , to wycisnąć sok z jednej cytryny
- to czarne pływające na wierzchu , to nie jest majeranek :p ,to czosnek niedźwiedzi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz