Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba to tu nauczysz się jak komponować zdrowe i szybkie posiłki paleo
piątek, 31 października 2014
Tatar wołowy
Potrzeba na jedną porcję :
- 90 gram wołowiny (polędwica, rostbef , ligawa , zrazówka )
- pół cebuli
- jeden ogórek kiszony
- łyżka kaparów
- jedno jajko
- sól, pieprz
Wykonanie :
- mięso zmielić w maszynce do mięsa
- dodać sól i pieprz , wymieszać
- cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę
- ogórka pokroić w drobna kostkę
- oddzielić żółtko od białka ( białko można później dodać do jajecznicy, mielonego itd. )
Uwagi :
- najlepiej zrobić tatar z polędwicy , ale że jest droga to można użyć rostbefu , lub ligawy , lub bardzo ładnej zrazówki ( co prawda tatar można zrobić z wszystkiego i z konia i z dorsza , pstrąga, łososia , jelenia itd., ale w tym przypadku robimy tatar wołowy )
- mięso MUSI być bardzo świeże , zrobić tatar i od razu zjeść , nie zostawiać na później
- niektórzy dają do tatara sardynki , mi ryba z mięsem nie pasuje (poza tym nie lubię ryb :p )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz