Omlet kokosowy z duszonymi warzywami



Potrzeba dla jednej osoby :
- 3 jajka
- 2 kieliszki ( 50ml )  mleka kokosowego ( przepis TU )
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 2 garści gotowanych warzyw ( z TEGO przepisu )
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego

Wykonanie :
-  cebulę i czosnek obrać , pokroić jak kto potrafi
- rozgrzać na patelni łyżkę masła
- dorzucić cebulę z czosnkiem , smażyć 2 minuty
- dodać gotowane warzywa , smażyć chwilę ( z 2-3 minuty)
- wlać kieliszek mleka kokosowego
- posolić , popieprzyć , przykryć , dusić 5 minut

W czasie jak warzywa się duszą szykujemy omlet :
- jajka wybić na głęboki talerz
- posolić , popieprzyć
- widelcem mocno mieszać , tak z minutę , a nawet dwie
- mieszając cały czas dolać kieliszek mleka kokosowego
- dosypać mąki kokosowej
- dobrze pomieszać
- rozgrzać patelnię z płaską łyżką masła klarowanego
- na gorący tłuszcz wylać masę jajeczną
- zmniejszyć ogień , przykryć pokrywką , smażyć aż się zetnie omlet ( nie będzie nic na nim pływać/ruszać się )
- omlet  przełożyć na talerz , na niego przełożyć duszone warzywka

Uwagi :
- można patelnię z omletem , zamiast przykrywać pokrywką ,  włożyć ma kilka minut do piekarnika , wtedy zacznie rosnąć i jak ciasto wyglądać 
- ja osobiście nie przykrywam omletu pokrywką , smażę na małym ogniu , tak długo żeby się ściął , ale tak nie do końca , bo jak położę na niego gorące warzywa to i tak się białko zetnie na wierzchu :)
- miałem kilka plasterków boczku , więc go przesmażyłem z czosnkiem i cebulą i dodałem warzywa . Ale możnaby dać i kiełbasę albo łososia , albo zrobić same warzywa . W każdej opcji będzie bardzo dobre : )

Etykiety: