Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba to tu nauczysz się jak komponować zdrowe i szybkie posiłki paleo
poniedziałek, 20 października 2014
Czarna polewka - czernina
Przepis na 4-5 porcji :
- Litr rosołu (przepis TU ) i z tego rosołu ze dwie marchewki , jedna pietruszka, kawałek selera
- pół kilograma wątróbki drobiowej
- garść suszonych moreli
- garść suszonych śliwek
- 250ml mrożonej krwi z kaczki
- 1 cytryna
- sól , pieprz
Wykonanie :
- wątróbkę umyć w zimnej wodzie, odsączyć na sitku i pokroić na takie kawałki , żeby się później na łyżce zmieściły
- do garnka wlać rosół
- dorzucić wątróbkę
- suszone owoce pokroić na połówki i dorzucić do garnka
- gotować 15 minut
- warzywa z rosołu pokroić w kostkę i dorzucić do garnka
- gotować 5 minut
- wyłączyć gaz
- wycisnąć sok z cytryny do garnka
- dodać zamrożoną krew
- włączyć ogień i leeeeciutko podgrzać , żeby się nie zagotowało
- doprawić solą i pieprzem
Uwagi :
- To jest wersja ekspresowa :) ja to zrobiłem chyba w 15 minut , w zasadzie po kolei szybko wrzucałem , bo już nie mogłem się doczekać aż sobie naleję na talerz :p
- normalnie jak mam czas to jeszcze dorzucam serca i żołądki i gotuje je w rosole aż będą miękkie i wtedy dodaje warzywa, owoce, krew
- czernina najlepiej smakuje na drugi dzień , jak już warzywa, owoce i mięso już "przejdzie smakiem "
- można ta zupę śmiało mrozić
- daję dużo podrobów i warzyw , bo lubię gęstą , pożywną zupę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz