piątek, 26 września 2014

Wątróbka na żubrówce duszona w jabłkach + puree z batatów




Potrzeba dla 2 osób:
- 0.3 kg wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki
masła klarowanego
- łyżka majeranku
- sól,piperz
- 40 ml żubrówki ( kieliszek)
-1 batat

Wykonanie :

Puree z batatów :
- batata obrać , pokroić na kawałki , zalać wodą tak , żeby tylko przykryć , gotować 20 min 
- 1 cebulę obrać, pokroić jak kto umie
- sprawdzić czy batat jest miękki ( dźgnąć kawałek widelcem , jak wchodzi łatwo to już )
- odcedzić bataty na sitku
- w tym samym garnku co było gotowane rozgrzać łyżkę masła
-  wrzucić cebulę, smażyć około 5 minut
- dorzucić odcedzone bataty
- posolić
- zmiksować blenderem na puree

Wątróbka : 
- cebulę obrać, pokroić jak kto umie
- jabłko pokroić w kostkę ( bez gniazda nasiennego i pestek ) 
- na patelni rozgrzać masło
- wrzucić wątróbkę ,  natychmiast przykryć pokrywką ( bo zaraz zacznie się "sylwester")
- zmniejszyć ogień , jak przestanie strzelać podnieść pokrywkę 
- dodać pokrojoną cebulę i jabłka
- dodać majeranek
- podsmażać około 5 minut
- wlać żubrówkę , przykryć pokrywką
- dusić 10 minut
- podnieść pokrywkę , posolić, popieprzyć
- zamieszać i nakładać na talerz

Uwagi :
-dobrze by było jakby patelnia  była trochę głębsza , bo jak jabłko puści sok + żubrówka to wytworzy się sosik
- konieczna będzie pokrywka , żeby przykryć patelnię , bo inaczej ściany i sufit do malowania :p
-  bardzo ważne jest żeby doprawiać wątróbkę na samym końcu , bo sól powoduje ze wątróbka się ścina ( jeśli osolicie wątrobę  najpierw , przed smażeniem , to będzie strasznie twarda i niedobra )


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz