- włączamy piekarnik i ustawiamy na 190 stopni
- masło rozpuszczamy krótko w garnuszku - ale tylko rozpuszczamy! ma być płynne, ale nie wrzące!
- cytrynę myjemy i szorujemy szczoteczką
- z cytryny uzyskujemy skórkę, albo na tarce - jedno-dwa pociągnięcia w jednym miejscu, lub używamy nożyka do skórek - tak, czy owak, chodzi o to, że interesuje nas tylko ŻÓŁTA skórka, a nie to białe pod spodem :)
- banany wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować i miksujemy na gładką masę
- jajka wybijamy do miski
- dodajemy miód i sodę i miksujemy 30 sekund
- Cały czas miksująć dodajemy kolejne rzeczy
- dodajemy zmiksowane banany
- dodajemy sok z cytryny i skórkę
- dodajemy płynne masło
- dodajemy mąkę jaglaną - ale stopniowo! po jednej łyżce
- wylewamy ciasto do formy na babkę
- wkładamy do piekarnika
- pieczemy przez 10 minut w 190 stopniach
- po czym zmniejszamy temp. do 170 stopni i pieczemy 40 minut
- po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy 5 minut
- po czym wkładamy drewnianą łyżkę między drzwiczki i czekamy jeszcze 5 minut
- wyjmujemy ciasto z pieca
- dajemy mu 10 minut żeby lekko odpoczęło
- wyjmujemy ciasto z formy
Uwagi 1:
Jeśli używamy blendera kielichowego bo nie mamy miksera to robimy tak