niedziela, 28 grudnia 2014

Fondue czekoladowe z owocami



Fontanna czekoladowa z

czekoladowym fondue, to u nas w domu musowa sprawa na każdej imprezie. Czy to urodziny/imieniny/święta czy sylwester .
Małą fontannę kupiłem na alledrogo za 70 zł. Fontannę stawiamy na środku stołu, wokoło miseczki z owocami i każdy sobie nadziewa owoc na widelczyk/patyczek od szaszłyka i zanurza w gorącej czekoladce. Ona sprawdza się na małych imprezach przy kilku osobach. Jeśli mamy więcej gości owoce pokrojone owoce mieszam, wkładam do pucharków i każdemu polewam z góry czekoladą, jeśli komuś smakuje to dolewam kolejną porcję. Jeśli jeszcze są jakieś desery na stole np. babeczki kokosowe to każdy może sobie je polać gorącą czekoladką :)
Jeśli ktoś nie ma w domu małej fontanny  (zażyczyć sobie na prezent !) to można gorącą czekoladę wlać do jakiejś miseczki i każdy będzie sobie zanurzał owoc, lub włożyć małą nabierkę, żeby można było sobie polewać. Nie obawiałbym się tego że czekolada szybko zastygnie w miseczce ... zużycie przy stole jest zazwyczaj takie, że trzeba dorabiać więcej czekolady, w takim tempie schodzi :)


Potrzeba :
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- owoce (jabłko, gruszka, winogrono, ananas, owoce raczej twardsze wybieram, nie rozpadające się )

Wykonanie :
Czekolada : 
- Czekoladę połamać na kawałki
- wrzucić do garnka
- wlać 1/4 szklanki mleka kokosowego
- dodać masło
- włączyć mały płomień gazu
- mieszać do całkowitego rozpuszczenia
- jeśli jest gęsta i zaczyna być problem, dolać trochę mleka
- jeśli jest za rzadka i ma konsystencję wody, to delikatnie pogotować, woda odparuje i stanie się gęściejsze
- gęstość/płynność czekolady ma być aksamitna i jednolita, tak jak gęsty jest płyn do naczyń to tak ma być płynna czekolada

Owoce :
- owoce pokroić w kostkę wielkości winogrona
- winogrono zostawić w kulkach
- nadziać na widelec/patyczek od szaszłyka dany owoc i zanurzyć w czekoladzie

4 komentarze:

  1. ja polecam czekoladę gorzką z rossmanna, enerbio, ma tylko 3 składniki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolady bierzemy zazwyczaj z Lidla, lub bawię się z kakao + tłuszcze + mleko koko . Jak któreś z nas będzie w pobliżu rossmanna to sprawdzimy enerbio :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czemu potrzeba szklanki mleka, jeśli wlewamy 1/4? tyle później schodzi na dolewaniu? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie tyle na dolewaniu , ile na odparowaniu .
      Bo jak dłużej jest włączona fontanna , to się bardzo gęste robi , wtedy tą resztę co mam jeszcze w garnku robię luźniejszą . Poza tym zawsze lepiej resztę mleka wypić , niż mieć za mało i mieć problem z gęstą czekoladą :)
      Pozdrawiam
      Paweł

      Usuń