niedziela, 16 listopada 2014

Mus bananowo kokosowy z sosem malinowym na bazie pomarańczy



Potrzeba na 5 "mufinek" :

- 200ml mleka kokosowego ( przepis TU )
- 5-6 łyżek mąki kokosowej ( przepis jak wyżej )
- 1 banan
- 3 surowe  żółtka
- 200g mrożonych malin (dwie-trzy garści)
- 1 pomarańcza
- 1 gałązka mięty, tak z 5 listków żeby miała  ( nie musi być ) 

Wykonanie :
Mus :
- ustawić piekarnik na 200 stopni i włączyć 
- żółtka wbić do kubeczka 
- mleko kokosowe zagotować
- banana obrać , pokroić byle jak i dorzucić do mleka
- zmiksować blenderem
-  tak  z 1/4  wlewać poooowoli do żółtek , cały czas mieszając
- resztę mleka bananowego zagotować
- zminimalizować płomień
- powoli , cały czas mieszając wlewać masę żółtkową
- dodać mąkę kokosową
- mieszać i jak pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza wyłączyć ogień
- wlać masę do foremek na mufinki
- włożyć do piekarnika
- piec 10 minut

Sos :
- pomarańcz przekroić i wycisnąć z niej sok do garnka
- dodać malin
- wrzucić mięte 
- gotować 5 minut


2 komentarze:

  1. bardzo się z tego cieszymy i dziękujemy za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń