sobota, 18 lutego 2017

Budyń kasztanowo-kokosowy z bananami


Elo!
Dziś budyń kasztanowo-kokosowo-bananowy z miodem poziomkowym!
Mistrzostwo świata i smaku :)
Przede wszystkim bardzo SZYBKI  deser. Ja zazwyczaj
robię go na kolacje, lepiej mi się po tym śpi :) Moja insulinooporność kocha takie rzeczy, a ja kocham moja żonę :p
Miód poziomkowy wiadomo, raz, że drogi, dwa, cięzko dostać. Ja mam z internetowego sklepu "AgaNatura", jest przepyszny i tylko do takich specjalnych rzeczy go używam.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 łyżki mąki kasztanowej 
  • 0.5l mleka kokosowego (przepis TUTAJ)  
  • 2 łyżki miodu (jaki macie w chacie :p)
  • 1 banan 
Wykonanie:
  • do miseczki odlewamy około 100 ml mleka koksowego
  • dodajemy mąkę kasztanową i BARDZO dokładnie mieszamy rózgą
  • pozostałe mleko wlewamy do garnuszka i gotujemy
  • jak się zacznie gotować, zmniejszamy gaz
  • mieszamy rózgą 
  • cały czas mieszając dolewamy rozrobioną z mlekiem mąkę
  • gdy to zrobimy, gotujemy jeszcze z minutę  CAŁY CZAS  mieszając
  • wyłączamy gaz
  • dodajemy miód i mieszamy 
  • wlewamy do salaterek/miseczek 
  • banana obieramy, kroimy w plasterki i układamy na budyniu
  • czekamy aż ostygnie na tyle, że da się go zjeść (ja lubię jak jest prawie zimny)

Miłego dzionka!
Paweł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz