Dzień dobry! :)
Ponieważ ludzie pytają co za sałatkę mieszałem w telewizji, to Wam ją pokaże :)
Pan redaktor chciał
zrobić reportaż o truskawkach,
wartości odżywczej itd. Powiedziałem mu, że truskawki to nie tylko składnik
deserów. Doskonale mogą komponować się z różnymi daniami. Ja osobiście lubię
czasami dorzucać truskawki do wszelkich sałatek. Teraz mam fazę na dużo
surowizny, więc oprócz standardowego składu sałaty dodaję też surową marchew,
czy seler naciowy. Do tak skomponowanej sałatki dodaję mój ulubiony,
standardowy sos winaigrette. A jako wykończenie dodaję oczyszczone, pokrojone
truskawki. Dlaczego? Ponieważ te maleńkie soczyste owoce są słodko-kwaśnie,
idealnie komponują się z smakiem surowych warzyw i lekką kwasowością sosu
winaigrette. Sałatka jest bez mięsna, czy mam dosyć mięsa? Nie, suszoną
kiełbasę trzymam w ręce i zagryzam sałatkę :p
Sobie zrobiłem normalnie sałatę rozłożoną na talerzu, a
dla Asi zrobiłem w „misce z sałaty”
Składniki:
- 3-4 liście sałaty
- 1 pomidor
- ¼ ogórka
zielonego
- ¼ papryki
- ½ marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- garść truskawek
Wykonanie:
- sałatę podrzeć w palcach i ułożyć na talerzu
- pomidor, ogórek pokroić jak kto umie
- seler naciowy pokroić drobno
- marchewkę obrać i pokroić drobno, lub zetrzeć na tarce
- truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki
- wszystkie składniki ułożyć na talerzu i polać sosem
Etykiety: Śniadanie/Kolacja