sobota, 4 lipca 2015

Schab w sosie lawendowym z warzywami



Tak sobie ostatnio siedziałem na balkonie i patrzyłem na moje
ziółka . Za kilka dni będę je musiał usunąć z balkonu ( spółdzielnia robi remont balkonów ) . Pierwotnie miały iść na działkę, ale tyle już tam rzeczy w tym roku posiałem / posadziłem , że już nie mam miejsca , żeby coś jeszcze dokładać . Pościnam więc ziółka i posusze . Póki jednak jeszcze są świeże , to jeszcze się nimi pobawię :) > Tym razem użyłem lawendę , dopiero zaczyna kwitnąć i raczej już nie zdąży w pełni rozwinąć swoich kwiatków , czego trochę mi szkoda . Danie jest bardzo proste ,  usmażone mięso, warzywa  , podlane mlekiem kokosowym, dodane przyprawy i lawenda i podduszone razem .

Przepis na 2 porcje :
- 2 plastry schabu ( jak ktoś głodny mocno to 2 na osobę :p )
- 1 kalarepa
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- szklanka mleka kokosowego ( przepis  na mleko i mąkę kokosową TUTAJ  )
- 1-2 łyżki mąki kokosowej
- sól , pieprz
- 8-10 listków lawendy
- 2 łyżki tłuszczu ( smalcu, masła klarowanego , albo oleju kokosowego )

Wykonanie :
- kalarepę obrać ze skórki i pokroić w plastry
- cebulę i czosnek obrać i pokroić jak kto umie
- seler naciowy umyć , żeby nie było piasku i pokroić w poprzek w  paseczki grubości około 1cm
- marchew obrać i pokroić w paski lub krążki
- schab lekko rozbić z każdej strony  tłuczkiem  lub siekaczem do mięsa
- bierzemy patelnię , rozgrzewamy na kuchence
- dajemy łyżkę tłuszczu
- wrzucamy plastry schabu
- smażymy z każdej strony po 2-3 minuty
- przekładamy mięso na jakiś talerz
- dodajemy łyżkę tłuszczu na tą samą patelnię na której smażyliśmy przed  chwilą mięso
- wrzucamy warzywa
- smażymy ze 2-3 minuty
- dodajemy sól , pieprz, lawendę
- mieszamy
- smażymy jeszcze z 2 minuty
- wlewamy mleko kokosowe
- dokładamy podsmażony schab  na patelnię na warzywa
- przykrywamy pokrywką
- dusimy z 10 minut
- ustawiamy minimalny płomień pod patelnią
- układamy na talerzu mięso i warzywa
- dodajemy łyżkę mąki kokosowej do sosu
- mieszamy
- czekamy z pół minuty
- jak jest za rzadkie , to dajemy jeszcze trochę mąki kokosowej
- polewamy sosem mięso z warzywami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz