wtorek, 16 czerwca 2015

Dorsz pieczony z tymiankiem cytrynowym i pomidorami z młodą kapustą



Wczoraj pisałem o młodej kapuście , dziś też będzie kapusta . Wiecie , jak poznałem moją żonę to
dziwiłem się jak ona potrafi łączyć różne rzeczy .. Kiedyś byliśmy na wycieczce w miejscowości Kurnik ( ładny park mają i zameczek , w ogóle fajnie tam jest ) . Po południu poszliśmy na rynek na obiad . I moje szczęście składa zamówienie zdumionej kelnerce : poproszę  dorsza panierowanego , z pyzami , wszystko polane sosem pieczeniowym i kiszona kapusta do tego . Także mój tygrysek fantazję kulinarną ma nie od dziś . Dlatego zrobiłem dla niej pieczone dorsze z gotowaną młodą kapustą , odgrzaną na smalcu i posypaną skwarkami . Jeśli dla kogoś to jest zbyt śmiałe połączenie , to można gotowaną kapustę skropić klarowanym masełkiem . Młoda kapusta , ku mojemu zdziwieniu naprawdę nieźle smakuje z takim dorszem :) ,
Dodam jeszcze na koniec , że to jest szybki i prosty obiad .  Ryba "się sama robi " , a kapustę miałem ugotowaną z poprzedniego dnia , tylko ją odgrzałem na patelni z tłuszczem

Potrzeba na dwie porcje :
- 2 ładne płaty dorsza
- 1 pomidor
- kilka łyżek masła klarowanego
- garść tymianku cytrynowego ( tymianek może być zwykły , a skropić ryby ćwiartką cytryny )
- sól , pieprz
-  1/2 młodej kapusty i kilka łyżek smalcu lub masła klarowanego

Wykonanie :
- włączamy piekarnik i ustawiamy na 170 stopni
- bierzemy naczynie żaroodporne ( lub jakąś blaszkę , albo brytfanne )
- dajemy ze dwie łyżki masła na dno i staramy  posmarować nasze naczynie do zapiekanie ( ryba się nie przyklei , a jeśli już , to  przynajmniej nie aż tak :p
- dorsze posypujemy z każdej strony solą i pieprzem
- układamy w naczyniu w którym będziemy zapiekać
- pomidor  kroimy na cząstki lub plastry i po równi układamy na każdym  płacie ryby
- posypujemy świeżym tymiankiem
- przykrywamy pokrywką ( albo owinąć folią aluminiową )
- pieczemy 20 minut ( jak duże , grube filety to 25 minut )
- w tym czasie można przygotować sobie kapustę , zrobiłem ją  tak samo jak TU 
- wyjmujemy naczynie  z pieca , przekładamy ryby na talerz i dodajemy kapustę, ze smalcem , lub z masłem :)

Uwagi :
- oczywiście zamiast kapusty możecie dać co chcecie :)  czy jakąś sałatkę zrobicie , czy inne gotowane warzywa dacie :)


                       SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz