wtorek, 7 kwietnia 2015

Roladka ze szpinaku z wędzoną szynką




Po świątecznym obżarstwie pewnie macie w domu dużo różnych wędlin i myślicie co z nimi zrobić . Można część użyć do zrobienia
roladki szpinakowej :)
Przed świętami Grażyna Kiełbasiewicz  wstawiła na grupie " jem paleo " roladkę szpinakową . Pisała , że lekko się rozpada . Był to zmodyfikowany pod paleo przepis na upieczenie płata szpinakowego , przełożenie serkiem , szynką i zwinięcie . No to ja to zmodyfikowałem jeszcze bardziej i zamiast piec osobno  spód , upiekłem wszystko na raz . Nic się nie kruszy, nie rozpada , smakuje znakomicie , w sumie to sam się nie spodziewałem , że to może wyjść aż tak dobre . Zrobiłem to w zasadzie z nudów i z ciekawości , a że wyszło bardzo fajne danie , to się z Wami chcę nim podzielić :)

Dla  2 osób potrzeba :
- 200 gram mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki  startej gałki muszkatułowej
- 1 jajko
- 25 gram mąki kokosowej z TEGO przepisu 
- 1 łyżka tłuszczu (masło klarowane/ smalec ) 
- kilka plasterków szynki
- papier do pieczenia

Wykonanie :
- kilka godzin wcześniej wyjąc szpinak z zamrażarki ( najlepiej wieczorem )  , żeby się  rozmroził 
- cebulę i czosnek obrać
- pokroić jak kto umie ( ja kroję w drobną kostkę )
- na patelni rozgrzać tłuszcz
- dorzucić cebulę z czosnkiem , smażyć 2-3 minuty
- dodać rozmrożony szpinak
- dusić na małym ogniu  5 minut 
- dodać sól, pieprz , gałkę muszkatułową
- odstawiamy na bok , żeby chwilę przestygło
- w tym czasie włączamy piekarnik na 200 stopni
- szykujemy blaszkę na której będziemy piec roladkę
- szykujemy tak z 40 cm długości papier do pieczenia
- do szpinaku dodajemy mąkę kokosową i wybijamy ze skorupki surowe jajko
- dokładnie mieszamy
- gotową masę szpinakową  rozkładamy na papierze w prostokąt o grubości około 1 cm
- na szpinak kładziemy kilka plastrów szynki
- chwytamy brzeg papieru i delikatnie zwijamy w roladkę
- pierwsza warstwa szpinaku zajdzie na szynkę , to papier podnosimy do góry ( żeby papieru nie zawinąć do środka roladki ! )
- jak zwiniemy roladkę w rulon to owijamy ją w papier na którym cały czas robiliśmy
- kładziemy owiniętą w papier roladkę na blaszce i wkłądamy na 20 min do piekarnika
- po tym czasie wyjąć roladkę, poczekać z godzinę aż wystygnie i włożyć do lodówki na kilka godzin

Uwagi :
-  szynkę możecie użyć jaką chcecie , byle miękka była i dała się zawijać , bo jak dacie grube plastry suchej i sztywnej szynki to będzie ciężko 
- szpinak rozmrażajcie na jakimś sitku, żeby miał mało wody
- roladka smakuje bardzo dobrze na zimno , fajne śniadanie lub kolacja  :)
- ketchup i musztarda  do tego pasowało znakomicie


        ROZŁOŻONA MASA SZPINAKOWA I POŁOŻONE PLASTRY SZYNKI


            PIERWSZE ZAWINIĘCIE  BRZEGU MASY SZPINAKOWEJ NA SZYNKĘ


                           ROLADKA PO UPIECZENIU 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz